Genieten

Foto’s veilig en snel opslaan | Een kijkje achter de schermen bij een blogger

 • By
 • 7 juni 2019
 • Sticky
Nieuwsbrief Maudgeniet.nl

Als er iets is wat ik ontzettend leuk vind om te doen, dan is het toch echt wel bloggen.. Ik vind het niet alleen leuk om ‘op ontdekking’ te gaan naar de leukste plekjes en de fijnste producten, maar ik vind het vooral heel erg leuk om mensen te inspireren. De ene keer is dat met een leuke tip voor een dagje uit, de andere keer wil ik mensen motiveren om te minderen op plastic en weer een andere keer deel ik graag iets persoonlijks. Mijn blog is vooral een enorme uitlaatklep voor mij, niet voor niks blijf ik bloggen tijdens mijn Burn Out. Maar wat houdt dat bloggen nou precies allemaal in?
Advertisement

Lees ook: Persoonlijk – Blijf ik bloggen tijdens mijn Burn Out?

Als kind was ik al druk met ‘verhaaltjes schrijven’..

Zo lang ik me kan herinneren ben ik al bezig met teksten schrijven. Als kind waren dat vooral verhaaltjes in schriftjes met echte kindertekeningen erbij. Als puber zat ik er al vaak aan te denken om een boek te schrijven en uiteindelijk heb ik (deels) mijn werk gemaakt van teksten schrijven. Ik ben niet alleen behoorlijk actief met mijn blog, maar ik werk ook als Marketing & Communicatie medewerker waar ik ook vaak druk bezig ben met teksten.

Heel veel mensen zien bloggers als mensen die ‘leuke verhaaltjes schrijven’. En voor een heel groot is dat natuurlijk ook wel zo, maar bij bloggen komt er zo ontzettend veel meer bij kijken. Want als je een artikel leest is het niet alleen de tekst die je ziet, mooie foto’s doen ook heel veel bij een artikel en uiteraard moeten de teksten wel op een Google-vriendelijke manier geschreven worden. Ik kan uren praten over wat bloggen is, wat het allemaal precies inhoudt, wat er allemaal nog meer bij komt kijken en waarom het voor bedrijven positief kan zijn om met bloggers samen te werken. Misschien ga ik hier wel een soort reeks van maken met verschillende artikelen, voor nu ga ik het alleen hebben over de honderden (duizenden!) foto’s..

Foto's veilig en snel opslaan - Blogger - Maudgeniet.nl

Altijd bezig met foto’s maken..

Ik vind het ontzettend leuk om foto’s te maken. Dit doe ik niet alleen graag voor mijn blog, maar ook voor mezelf en dan vooral de foto’s van de kindjes natuurlijk. De ene keer lukt het behoorlijk goed om mooie foto’s te maken, de andere keer frustreert het me vooral.. Dan heb ik een picture perfect in mijn hoofd en dan krijg ik het gewoon niet op beeld zoals ik het wil. Ondanks dat ik een basiscursus fotografie heb gedaan (zodat ik nooit meer op de automatische stand hoef te fotograferen!), stoei ik ook nog regelmatig met mijn camera.. Dan krijg ik de instellingen bijvoorbeeld nét niet zoals ik het hebben wil, waardoor ik overbelichte of juist korrelige foto’s krijg. Grrrr! Maar over het algemeen ben ik best wel tevreden met mijn foto skills.

Het komt er eigenlijk op neer dat ik als blogger én als moeder heel veel bezig ben met foto’s maken. En hoe langer ik dat doe, des te kritischer ik naar mezelf wordt. Zeker sinds ik fotografeer met een spiegelreflexcamera (team Canon!) heb ik snel kritiek op foto’s, foto’s die gemaakt zijn met mijn iPhone vind ik écht lang niet zo mooi! Ik heb nu drie lenzen die ik gebruik voor mijn Canon en eigenlijk wil ik zelfs heel graag een nieuwe camera, een nóg betere en fijnere!

Achter de schermen bij een blogger - Maudgeniet.nl

Foto’s maken en bewerken voor mijn blog

Je kunt je vast wel voorstellen dat er ontelbaar veel foto’s zijn.. Soms maak ik wel honderd foto’s -ik denk niet eens dat ik overdrijf- in dezelfde setting met steeds een kleine wijziging. Mijn camera ligt vrijwel altijd binnen handbereik (op het aanrecht of de keukentafel), zodat ik ‘m meteen kan pakken als ik denk dat dat moet. Wekelijks worden hier meerdere foto’s gemaakt, met name van de kindjes! Vooral als de kindjes zo schattig samen aan het spelen zijn, kan ik de ene foto na de andere weg schieten. Ik blijf net zo lang doorgaan tot ik het perfecte plaatje heb. Nu ik er over nadenk besef ik me dat dit best wel wat minder kan, want al die foto’s uitzoeken is zo enorm veel werk! Van de honderd foto’s kunnen er vaak zo’n 90 foto’s weg en dit zijn dan allemaal foto’s die (in mijn ogen) niet goed genoeg zijn. En soms is het natuurlijk ook helemaal prima om even géén foto te maken.

Het liefste maak ik de foto’s op een manier dat ik ze niet of nauwelijks hoef te bewerken. Wellicht hooguit de helderheid of het contrast iets aanpassen, maar het liefste bewerk ik ze dus zo min mogelijk. Anders ben ik er nóg meer tijd aan kwijt. 😉

Foto’s veilig en snel opslaan

Ondanks dat er dus altijd heel veel foto’s weg kunnen, hou ik alsnog ontelbaar veel foto’s over. De foto’s voor een blog bewaar ik lang niet allemaal, tenzij ik denk dat dat nodig is. Als de foto’s eenmaal met het bijbehorende artikel online staan, gooi ik er weer heel veel weg. Het is echt onmogelijk (en onnodig!) om al die foto’s te blijven bewaren. Dit doe ik echt alleen als ik denk dat ik de foto’s nog vaker nodig heb (in een hoge resolutie), als ik denk dat de opdrachtgever de foto’s graag wil of als ik ze te mooi vind om weg te gooien. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel foto’s die ik wel graag wil bewaren. Ik sla de foto’s altijd op drie plekken op: mijn MacBook, in de cloud en op mijn externe SSD schijf. Op die manier weet ik zeker dat ik ze niet kwijt raak. #Controlfreak

Onlangs kreeg ik van Coolblue een nieuwe externe SSD, de SanDisk Extreme Portable SSD 500GB en hier ben ik zo ontzettend blij mee! De SSD is heel fijn in gebruik: ik heb geen externe voedingskabel nodig en de SSD is erg snel. De SSD kan wel 4GB overschrijven in slechts 8 seconde. Daarnaast is het heel compact (9,6cm x 5cm), super licht (79 gram!), hij is schokbestendig én kan tegen spatwater en stof. Dat maakt de SSD ideaal om mee te nemen op reis (ideaal tijdens persreizen met drukke programma’s en duizenden foto’s!). De SSD past – in tegenstelling tot een externe HDD schijf- zelfs in mijn ini mini tasje, wat dan weer handig is als ik een paar nieuwe foto’s van de kindjes naar mijn ouders wil brengen! 😉 Daarnaast biedt de externe SSD nog meer voordelen ten opzichte van een externe HDD: hij kan tegen een stootje, is stil in gebruik en dus echt super snel! 

Overigens wordt het ook weer tijd om nieuwe fotoalbums te maken, dan kan ik weer een aantal foto’s verwijderen. Al die foto’s voor tientallen jaren digitaal blijven opslaan, is misschien ook niet nodig. Ik denk echt dat ik van Fenne nu al meer foto’s heb dan alle foto’s die mijn moeder vroeger (het tijdperk met de rolletjes!) van mij maakte. Dus tsja.. Als ik er weer een paar verwijder, dan zal ze wel niet heel veel missen. Toch!? 😉

Foto's veilig en snel opslaan - Blogger - Maudgeniet.nl

Foto's veilig en snel opslaan - Blogger - Maudgeniet.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coolblue en SanDisk. Ik ga geen samenwerkingen aan die niet passen bij mij of bij Maudgeniet.nl. 

4 Comments
 • Kristien Verheyden

  Misschien een beetje off topic maar de foto’s die je op instagram post zijn die ook genomen met je spiegelreflex en bewerkt op je computer?
  Ik zoek een ‘kabeltje’ om de SDkaart van mijn fototoestel aan te sluiten op mijn smartphone zodat ik ‘rechtstreeks’ kan grammen maar weet niet of zoiets bestaat en hoe het zou heten dus dat is lastig om vinden dan natuurlijk.

 • Esther

  Wat leuk om te lezen en heel herkenbaar dat schrijven als kind al. Alleen ontbreekt het bij mij nog wel eens aan foto’s schieten. Ik ben net begonnen met een food fotografie cursus en heb ook mijn eigen website maar die is officieel nog niet echt in de lucht.
  Die SanDisk lijkt ook echt ideaal en compact! Leuk dat je dit met ons deelt!

 • Rob

  Ideaal is hij he? Ik heb de 1TB versie en is echt een uitkomst!

 • Denise

  Hmm, handig! Fijn dat ie zo ligt is. Misschien moet ik die ook maar kopen.
  Ik maak ook belachelijk veel foto’s, vooral op reis altijd.
  Ik heb net een nieuwe telefoon en de jongen van de Vodafone had nog nooit meegemaakt dat iemand meer dan 35.000 foto;s op z’n telefoon had staan. Ik was de eerste, haha.

Leave a Reply