Genieten Ukkiegeniet

Tips & Tricks: Het gebruik van etherische oliën voor kinderen

 • By
 • 17 november 2019
 • Sticky
Etherische olien voor kinderen - Maudgeniet.nl

Het is ondertussen geen geheim meer dat ik helemaal weg ben van etherische oliën. Sinds mijn zoektocht hierin is begonnen, heb ik in kleine stapjes heel veel inspiratie op kunnen doen en nog veel meer kunnen leren over etherische oliën. En misschien nog wel belangrijker.. Ik heb gemerkt wat de effecten van etherische oliën kunnen zijn bij diverse klachten en kwaaltjes. Ik wil nooit meer zonder! Ik heb al meerdere tips over oliën gegeven, maar vandaag geef ik specifieke tips voor het gebruik van etherische oliën voor kinderen. Want geloof mij.. Voor hen kan het ook echt een uitkomst zijn!

Etherische oliën voor kinderen

Wat ik zelf zo fijn vind aan het gebruik van etherische oliën voor kinderen, is dat de oliën allemaal natuurlijk zijn. Er zitten geen kunstmatige en andere gekke stoffen in en mede daardoor is het bijna onmogelijk dat de etherische oliën schadelijke bijwerkingen hebben. Je moet natuurlijk niet  het hele flesje in een keer gebruiken en de kinderen de olie ook niet laten drinken. 😉 Maar behalve dat kan er weinig mis gaan, dus dat is fijn! Houd er wel rekening mee dat je vaak al genoeg hebt aan een kleine hoeveelheid etherische olie!

Naast alle verschillende oliën en merken, zijn er ook verschillende manieren om de etherische oliën voor kinderen te gebruiken. Zo kun je gebruik maken van een diffuser, een spray, een roller en er zijn (gelukkig!) nog veel meer mogelijkheden! Ondertussen hebben wij thuis al een behoorlijke verzameling met etherische oliën. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kindjes. Ik vertel graag hoe wij de etherische oliën voor onze kindjes gebruiken.

De Groene Linde heeft een speciale lijn met etherische oliën voor kinderen samengesteld. In deze lijn zijn alleen etherische oliën gebruikt die (zeer) geschikt zijn voor kinderen, niet alle oliën zijn namelijk even effectief bij kinderen. Alle oliën uit de kinderlijn dus wel. Wel wil ik iedereen er op attenderen dat je de oliën matig moet gebruiken bij kinderen, zeker bij hele jonge kindjes. De hoeveelheid aan etherische olie die je nodig hebt, is vaak minder dan je denkt. Hiervoor geldt vaak “Less is more”.

Wat ik zelf zo grappig vind, is dat de meisjes (en vooral de oudste van 4 jaar) zelf zo goed kunnen aangeven wanneer ze behoefte hebben aan de etherische oliën. Regelmatig vraagt ze of ik de diffuser (dat rook-ding) wil aanzetten, pakt ze zelf een roller of vraagt ze om een ‘toverspraytje’. Vrijwel altijd weet ze ook precies welke olie op dat moment haar behoefte is. Toch best grappig, want zo heel veel vertel ik har er eigenlijk niet over. Behalve dan dat de oliën haar een fijner gevoel geven, in vrijwel iedere zin van het woord. Denk dan aan rustiger, minder ‘kriebels’, vrolijker, lekkerder slapen of wat dan ook.

Etherische olien voor kinderen - Maudgeniet.nl

Etherische oliën voor kinderen in de diffuser

In de woonkamer hebben wij regelmatig de diffuser aan of eigenlijk misschien wel de hele dag. Veelal gebruik ik dan etherische oliën die ik zelf fijn vind, maar ook regelmatig denk ik aan de kindjes. Iets rustgevends zit er bijvoorbeeld geregeld in, maar ook geuren waardoor we allemaal vrolijk blijven of worden. Sinds een tijdje heb ik dus ook etherische oliën voor kinderen en hebben we inmiddels zelfs een diffuser voor de slaapkamers van Fenne en Saar aangeschaft.

In de woonkamer
Tijdens het spelen heb ik (in de woonkamer) vaak de olie Dolle hondjes in de diffuser. Het is een vrolijke en frisse geur en de olie zorgt ervoor dat kinderen minder last hebben van elkaars energie. Door deze olie in de diffuser te doen hebben ze minder last van elkaar en worden ze (door de energielekken) niet zo snel moe. Maar ook de olie Verkouden neusjes zit hier regelmatig in de diffuser, zowel beneden als boven (tijdens het middagslaapje van Saar bijvoorbeeld). De Verkouden Neusjes is echt een etherische olie voor kinderen, hier wordt geen gebruik gemaakt van eucalyptus maar van niaouli. Dit is een mildere variant en een stuk vriendelijker voor (kleine) kindjes.

In de slaapkamers
In de slaapkamers van de meisjes maken we gebruik van verschillende oliën. Voor Saar gebruik ik de Kippendroom en Slaap schaapje. Beide oliën stimuleren een rustige(re) nachtrust. Kippendroom is speciaal voor kindjes om rustig in slaap te vallen en minder dromen te hebben. Slaap Schaapje heeft een rustgevende werking (met name door de lavendel en lavendin) en kalmeert het lichaam. Aangezien Fenne al wat ouder is, gebruik ik voor haar ook regelmatig een etherische olie die niet in de kindercategorie valt.  Zij heeft ‘s nachts vaak de Fijne dromen olie in haar diffuser, een etherische olie die ik zelf ook graag ‘s avonds in de diffuser gebruik.

Etherische olien voor kinderen - Maudgeniet.nl

Etherische oliën voor kinderen in sprays

Verschillende sprays voor kinderen
Behalve de diffuser kun je etherische oliën voor kinderen ook op andere manieren gebruiken, bijvoorbeeld met verschillende sprays. Ik gebruikte al de Monstertjes spray en de verschillende HSP sprays. Maar je kunt sinds kort via PURE by ME ook een Thema bag Kinderen bestellen, ontzettend leuk! In de thema bag zitten vijf verschillende sprays (10 ml) speciaal voor kinderen:

 • Monstertjes spray
 • Leeuwenkracht spray
 • Kippendroom spray
 • Beschermbeer spray
 • Slaap schaapje spray

Vrijwel al deze sprays zorgen voor meer  rust en balans bij kinderen. De monstertjes, kippendroom en slaap schaapje zijn perfect voor het slapen. Terwijl de beschermbeer en leeuwenkracht  juist zorgen voor een veilig en zelfverzekerd gevoel. Ik gebruik de sprays onder andere tijdens weekendjes weg of logeerpartijtjes, maar ook ideaal om nog even te sprayen bij de (slapende) kindjes voordat je zelf naar bed gaat.

HSP oliën - Maudgeniet.nl

Sprays voor gevoelige kinderen
Behalve deze speciale sprays voor kinderen, gebruiken wij nu ook al een hele tijd een aantal sprays uit de HSP-lijn. Ik begon met de Thema bag HSP Kids en ondertussen heb ik een spray extra bijbesteld. Ook in deze thema bag zitten vijf verschillende sprays (10 ml):

 • Cleansing
 • Protection
 • Pull In
 • Focus
 • Bedtime Smudge

Onze dochter is een behoorlijk gevoelig meisje en toen zij eenmaal naar de basisschool ging, leek ze iedere keer totaal overprikkeld thuis te komen. Zonder dat ik hier te veel op in wil gaan (bij interesse mag je me altijd mailen!) kwam ze steeds thuis met een aantal vage klachten. Zo kreeg ze opeens driftbuien (die wij écht niet van haar kennen), ze ging vrijwel elke nacht slaapwandelen en voelde de hele dag ‘allemaal gekke kriebels’. Ze veranderde in een korte periode van een rustig meisje, naar een drukke en boze kleuter. Wij gebruiken thuis met name de Protection (soms i.c.m. Pull In), Cleansing en Bedtime Smudge voor haar. Zelf ben ik ook behoorlijk gevoelig voor prikkels en emoties en daarom gebruik ik ze zelf ook regelmatig. Ze geven mij een heel fijn gevoel en de vele klachten van ons dochtertje zijn enorm verminderd. Nee, de sprays zijn geen ‘geneesmiddel’, maar ze helpen en ondersteunen ons enorm. De Focus gebruik ik nog niet voor haar, omdat ik vind dat ze in groep 1 zich nog niet hoeft te ‘focussen’ op een toets o.i.d. Maar ik gebruik de focus spray wel regelmatig voor mezelf.

Etherische oliën voor kinderen in rollers

Sinds kort gebruiken we ook een aantal rollers voor onze meisjes. We hebben nu een roller met de Leeuwenkracht en een roller met Beschermbeer. De Leeuwenkracht gebruiken we regelmatig als ze denken dat ze iets niet kunnen, terwijl wij zeker weten van wel. Het vergroot hun zelfverzekerdheid. De Beschermbeer is ideaal voor kindjes die het moeilijk vinden om in een andere (onbekende) omgeving te zijn, bijvoorbeeld het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of spelen bij een vriendinnetje. De geur geeft een veilig gevoel voor de kindjes. Het fijne aan de rollers vind ik dat ik ze makkelijk mee kan geven naar school, zodat ze het zelf op hun pols kunnen rollen als ze daar behoefte aan hebben. De rollers staan bij ons thuis in een kastje waar de kindjes bij kunnen en ze deze kunnen pakken wanneer zij dat fijn vinden. Met name Fenne heeft al aardig door wanneer zij er gbehoefte aan heeft.

Daarnaast heb ik zelf een roller gemaakt met Slaap Schaapje, dit deed ik met een amandelolie. Ik maakte een roller van 10 ml: 10 druppels Slaap schaapje etherische olie en aanvullen met amandelolie. Ideaal om ‘s avonds even snel onder de voetjes of achter de oortjes te rollen of een klein beetje op het speendoekje of de knuffel.

Etherische olien voor kinderen - Maudgeniet.nl

Etherische oliën voor kinderen in balsems

Onlangs hebben we twee verschillende balsems aangeschaft voor de kindjes:

 • Zeehondje hoestbalsem: de vicks vaporub die ook geschikt is voor kleine kinderen. Ideaal tegen hoesten en verkoudheid, heerlijk om te smeren op borst, rug of voetjes. Geschikt voor kindjes vanaf 1 jaar.
 • Uilen builen balsem: de perfecte balsem voor onze kleinste druktemaker in huis. Ideaal om te gebruiken na een val, stoot of botsing met bijvoorbeeld de tafel. De blauwe plekken of bulten zullen sneller genezen en de olie ruikt rustgevend, zodat de kleintjes eerder over de schrik heen zijn.

Nog zoveel meer toepassingen met etherische oliën voor kinderen!

Maar gelukkig zijn er nog heel veel meer toepassingen met etherische oliën voor kinderen.

 • Gebruik een druppeltje olie of een spraytje op een dromenvanger.
 • Oliën verwerken in een badje voor het slapen gaan. Vaak is 1 a 3 druppels olie toevoegen aan het badje al meer dan voldoende.
 • Voetenbadje voor extra rust. Met name onze oudste vindt een voetenbadje heel fijn; lekker ontspannend en het is natuurlijk ook behoorlijk interessant.
 • Massageolie maken. Voeg 1 a 2 druppels toe aan een basisolie (bijvoorbeeld amandelolie) en masseer je kindje. Bijvoorbeeld met een voetmassage of een buikmassage, vinden ze heerlijk!
 • Aroma sieraad, zoals een armbandje of een ketting. Dit zijn hippe sieraden met een katoenen pom pom of lavasteen. Hier doe je een druppel van de gewenste olie op en zo hebben ze hun favoriete geur altijd bij zich.

Etherische oliën van De Groene Linde via PURE by ME

Er zijn zoveel verschillende soorten en merken qua etherische oliën. Voor mij persoonlijk waren er een aantal redenen dat ik koos voor de oliën van De Groene Linde, ze hebben er namelijk een Burn Out lijn, HSP-lijn én oliën speciaal voor kinderen. Daarnaast is het een stuk betaalbaarder dan de oliën van Young Living en kreeg ik veel fijne adviezen vanuit De Groene Linde. Ik ging van een etherische oliën leek binnen no time naar een enorme fan. Niet alleen ik merk zelf veel effect van de oliën, de etherische oliën werken gelukkig ook erg goed bij de kinderen. Inmiddels heb ik zelfs mijn eigen webshop met etherische oliën!

Olie gebruiken voor kinderen - Maudgeniet.nl

2 Comments
 • Esther

  Wat fijn om deze blog te lezen!
  Je hebt het zo goed en duidelijk beschreven.
  De nieuwe themabag staat al mijn wensenlijstje 😉

  Hoeveel druppels olie doe jij gemiddeld in de diffuser?

 • Marion

  Stiekem raak ik meer en meer geïnteresseerd Maud! Hahahaha… interessant stukje… ☺️

Leave a Reply