Zelf pepernoten bakken (+ recept!)

Ik vind het Sinterklaasfeest een van de leukste tradities die ons landje heeft. Vroeger was ik dagen lang helemaal hyper de pieper. Maar ook toen ik al ouder was vond ik het een ontzettend leuk feest!

Mijn moeder vierde dit feestje ook altijd uitgebreid met ons mee. Tijdens de Sinterklaasintocht zaten we met z’n allen voor de televisie en stonden er allemaal lekkere dingen op tafel: sinterklaasjes van chocolade, pepernoten en natuurlijk warme chocolademelk met slagroom. Vervolgens gingen we samen naar de stad, want daar kwam Sinterklaas natuurlijk meteen! Ook bakten we ieder jaar zelf pepernoten, zo leuk! Afgelopen week ging ik ook met Fenne pepernoten bakken en ik deel graag het recept met jullie!

Recept: pepernoten bakken - Maudgeniet.nl

Het recept is erg makkelijk en de pepernoten zijn snel klaar. Binnen een uur kun je al genieten van deze lekkere hapjes!

Wat heb je nodig?

  • 100 gram (koude) boter
  • Een flinke scheut melk
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 4 a 5 theelepels speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • Een oven
  • Een kom waar alle ingrediënten in kunnen

Recept: pepernoten bakken - Maudgeniet.nl

Hoe maak je de pepernoten?

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Meng alle droge ingrediënten (het bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout) door elkaar en voeg vervolgens de boter en de melk toe. Kneed alle ingrediënten totdat je een mooi stukje deeg hebt.

3. Vervolgens kan het echte werk beginnen! Maak kleine balletjes, druk ze een klein beetje aan en leg ze op een bakplaat. Vergeet vooral niet om tussendoor een beetje te snoepen van het deeg, want dat is natuurlijk het allerlekkerst! 😉

4. Als al het deeg op is en de bakplaat dus helemaal vol ligt met pepernootjes, kunnen ze de oven in. Ik deed ze zo’n 20 tot 25 minuten in de oven.

Recept: pepernoten bakken - Maudgeniet.nl

Extra fijn aan dit recept is dat ze zo snel klaar zijn. Het deeg hoeft niet te ‘rusten’ in de koelkast en na het kneden kun je dus meteen aan de gang! Er komt niet zoveel gesmeer bij kijken en zelfs een peuter van 2,5 jaar kan helpen. Fenne vond het in ieder geval heel leuk om te doen (en vooral om het deeg op te eten)!

Variëren
Je kunt natuurlijk ook variëren met dit recept, of eigenlijk het een en ander toevoegen. Smelt bijvoorbeeld chocolade (melk, wit, puur – wat jij wilt!) en dip de afgebakken pepernoten in de gesmolten chocolade. Wedden dat ze dan nog lekkerder worden? 😉

 

Sharing is caring!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *