Eten & drinken

Wat eten we vandaag? | Dé vraag van de week en ik deel handige tips en inspiratie!

  • By
  • 11 februari 2020
  • Sticky
Wat eten we vandaag? / Maudgeniet.nl

Ik ben niet bepaald een keukenprinses, laat staan een professionele topkok. Wel ben ik dol op eten en -als ik er de tijd en ruimte voor heb- ook op koken. Qua voeding lust ik echt bijna alles en ik vind het zo leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Alleen heb ik nog drie eters in huis; en die eters zijn met veel producten een stuk minder makkelijk dan ik. Dus de vraag “Wat eten we vandaag?” was regelmatig een dagelijkse worsteling. Sinds kort pakken we dit anders aan bij ons in huis en dat scheelt al enorm!

Tip: Op de wat eten we vandaag pagina van Jumbo vind je heel veel tips en inspiratie!

Wat eten we vandaag?

Ik heb meerdere keren gezegd (of misschien wel geschreeuwd) dat ik nooit meer ga koken. Inmiddels ben ik er wel achter gekomen dat het met twee kleine kindjes lang niet altijd een feestje is aan tafel. Eigenlijk mag ik helemaal niet klagen, lusten beide meisjes allebei behoorlijk veel en ook nieuwe dingen willen ze vaak wel proeven. Maar vaak zijn ze aan het einde van de dag hongerig en vermoeid en op de een of andere manier resulteert dit vaak in ellende aan tafel. Herkenbaar voor mama’s? 😉 Als dan ook nog eens de vraag Wat eten we vandaag? komt en ik antwoord geef, lijkt het soms wel alsof de bom ontploft.. Want wat ik ook zou antwoorden op die vraag, ik ben er van overtuigd dat het nooit goed (genoeg) zou zijn. Maar.. Om een beetje struggles aan tafel te voorkomen, heb ik geprobeerd om het mezelf een stuk makkelijker te maken.

Weekboodschappen doen

Wij doen al jaren onze weekboodschappen in het weekend. We namen dan altijd een boodschappenlijstje mee en probeerden de basis voor aankomende week in huis te hebben. Het kwam er altijd op neer dat ik dinsdags alweer naar de supermarkt kon, omdat er iets niet in huis was. Dan kon ik woensdag en/of donderdag nog een keer en zo veranderde ons ‘wat eten we vandaag’-menu regelmatig. Sterker nog: doordat ik heel vaak niet de juiste ingrediënten in huis had, werd ik een vreselijk luie huisvrouw.. Het kwam regelmatig voor dat we 1 a 2 keer per week eten bestelden. Heus niet altijd de ongezonde vette hap, we bestelden ook redelijk vaak het dagmenu bij een restaurant bijvoorbeeld. Hartstikke lekker, maar niet echt voordelig voor onze portemonnee. 😉

Wat eten we vandaag? - Maudgeniet.nl

Lees ook: Survivaltips – Boodschappen doen met een peuter

TIP: Dus sinds een tijdje doen we dat anders.. We maken in het weekend een weekmenu en we houden ons daar -zo goed als mogelijk- de hele week aan. In het weekend halen we nog altijd de weekboodschappen, alleen op woensdag of donderdag halen we daar nog extra fruit en/of groente bij. Soms nog een extra bezoekje aan de slager, maar over het algemeen gaat het op deze manier een stuk beter.

Doordat we ieder weekend een weekmenu maken, kunnen we al nadenken over een aantal dingen. Waaronder de grote vraag Wat vinden de kindjes lekker en zorgt voor zo min mogelijk gedoe aan tafel? Maar we kunnen ook rekening houden met de meest drukke dagen van de week: dan kijken we of we iets makkelijks kunnen koken, misschien toch afhalen of iets lekkers uit de diepvries halen.

Mealpreppen

TIP: Mealpreppen vind ik echt héél fijn. Het zorgt er voor dat ik meer overzicht heb én op drukke (werk)dagen een stuk minder stress heb tijdens het avondspitsuur. Hoe dit mealpreppen in zijn werk gaat? Vaak duik ik op Lazy Sunday alvast de keuken in en maak ik ongeveer 1 tot 3 gerechten voor tijdens mijn werkdagen. Ik kook bijvoorbeeld vast aardappels en bak ze daarna op en ik bak het vlees vast aan. We hoeven het dan alleen nog maar op te warmen en er groente bij te doen. Maar ik maak ook vaak stamppot, soep, bami, pasta of een andere maaltijd die je goed kunt bewaren én makkelijk kunt opwarmen.

Daarnaast probeer ik met dit soort maaltijden ook rekening te houden met de porties. Van macaroni of bami kunnen wij vaak wel twee keer eten met het hele gezin; dan maak ik dus eigenlijk twee porties op deze zondag. Een voor aankomende week én een bakje voor in de diepvries.. Dat scheelt mij dan weer mealpreppen voor de volgende keer.

Wees flexibel

TIP: Misschien is dit ook wel een hele goede tip: wees flexibel. Je kunt een weekmenu maken, maar er kan áltijd iets tussenkomen. Het is zo zonde om je dan helemaal vast te houden aan het weekmenu, terwijl je er misschien alleen maar stress en drukte van krijgt. Wees flexibel, schuif soms eens met een dag of plan altijd een lege dag in je weekmenu – zodat er altijd ruimte is om toch een keer af te halen als dat makkelijker is.

Wat eten we vandaag - Maudgeniet.nl

Maak er een feestje van aan tafel!

Werd jou de vraag “Wat eten we vandaag?” ook gesteld? En antwoordde jij ook met een verkeerd antwoord, zelfs al zei je Pannenkoeken, Patat of Pizza? I feel you! Daarom deel ik nog een handige tip voor jou, gewoon als mama’s onder elkaar. Maak er alsjeblieft geen strijd van, dat is het écht niet waar. Jij bepaalt wát de kindjes eten, maar de kindjes bepalen zelf hoeveel ze eten. Zijn ze zogenaamd klaar en helemaal propvol na drie muizenhapjes? Prima dan, het is de discussie echt niet waard.

Wil je toch graag dat ze meer eten zonder dat er een enorme discussie komt? Wij proberen dan altijd een spelletje te spelen met de meisjes. We stellen verschillende vragen, bijvoorbeeld: Wie weet hoe de kakkerlak van Pluk van de Petteflet heet?, aan de meisjes en in al hun enthousiasme proppen wij stiekem een hap naar binnen bij ze. (Ik voel een duivels lachje opkomen bij mezelf, hihi.) Vaak hebben ze niet eens door dat ze ondertussen eten en het bordje is sneller leeg dan je denkt. Zie bovenstaande foto (gemaakt door Christie Agema) maar eens, hoe vreselijk fanatiek iedereen mee doet aan ons spelletje.

Ook een beloning kan soms helpen, afhankelijk van hoe groot je deze beloning wilt maken. Zo hebben wij een tijdje een stickerkaart in de keuken gehad.. Iedere keer wanneer ze goed gingen eten (bord leeg, zonder mopperen), mochten ze een sticker plakken. Of.. Als je alles goed hebt opgegeten, mag jij straks uitzoeken wat voor fruit jullie nog willen. Die twee beloningssystemen werken bij ons in huis altijd behoorlijk goed! Het is even uitzoeken wat het beste werkt voor jouw kindje(s).

Wat eten we vandaag? Ik ben benieuwd! 

No Comments
Leave a Reply