Eten & drinken

Waarom hebben we allemaal een mening over koffie?

  • By
  • 20 januari 2021
  • Sticky

Het is, naast het weer, misschien wel één van de zaken waar we het liefst en het meest uitgebreid onze mening over geven. Koffie. Op een of andere manier lijkt hij nooit echt goed te zijn. Tenzij je hem zelf hebt gezet, uiteraard, want dat is altijd piekfijn in orde. Zeker op de werkplek lijkt het dramatisch gesteld te zijn met de kwaliteit van de koffie die wordt gedronken. Is het echt zo erg? Of zijn ze gewoon gewend geraakt om de koffie die we drinken altijd van een mening te voorzien?

We zoeken een gemeenschappelijke vijand

Wij mensen praten graag. En we zijn continue op zoek naar ‘bondgenoten’, mensen die onze mening delen, zodat we deze bevestigd krijgen. Daarnaast vinden we het soms heerlijk om af te geven op een vijand, het liefst een onzichtbare of ontastbare, en deze even de schuld te geven van al onze problemen. Niet voor niets is een onderwerp als het weer zo populair om over te praten. Iedereen heeft er verstand van en niemand kan er iets aan veranderen. Samen even klagen over een flinke regenbui of over wat al te zomerse temperaturen kan behoorlijk opluchten, en het gevoel geven dat je er niet alleen voorstaat.

Ook koffie is zo’n onderwerp, zeker op de werkvloer. Het is een ideaal onderwerp om samen met collega’s eens flink over te klagen. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje, drink allemaal dezelfde koffie en weet allemaal hoe het beter zou kunnen. Het probleem oplossen, dat kan je niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Want eerlijk is eerlijk, zo slecht is de koffie nu ook weer niet. Het is gewoon lekker om je er samen met collega’s even op af te kunnen reageren.

Ieder kopje smaakt anders

Een andere reden waarom mensen zo graag hun mening geven over koffie, is dat ieder kopje weer net een beetje anders smaakt. Het resultaat hangt af van het soort koffiebonen dat je gebruikt, de manier waarop de koffie is gezet, de eventuele toevoegingen die zijn gedaan en hoe vers de koffie nog is. Een bakje filterkoffie smaakt anders dan een kopje dat uit de Nespresso is gekomen. En ben je een Dolce Gusto gewend, en drink je daaruit het liefst koffie met een bijzonder smaakje, dan moet je vast en zeker even slikken bij de koffie die uit de automaat op het werk komt.

Het is dus makkelijk om iets over koffie te vinden, omdat er zo ontzettend veel smaakvariaties zijn. Iets dat anders smaakt dan wat je gewend bent, dan wat jij lekker vindt, zal je al snel als vies bestempelen, terwijl een ander dit juist lekker vindt. Een goede discussie is geboren, eentje waar nooit een winnaar uit zal komen rollen, omdat een smaak nu eenmaal heel persoonlijk is. Misschien maar goed ook, zo houden we tenminste altijd een onschuldig onderwerp om over te discussiëren over.

No Comments
Leave a Reply