Eten & drinken

Recept: zo maak jij zelf makkelijk en snel de lekkerste speculaasjes

  • By
  • 25 september 2018
  • Sticky
Recept: speculaasjes / Maudgeniet.nl

Het is herfst en bij herfst horen natuurlijk speculaasjes. Dit zijn een van mijn favoriete koekjes, maar het gekke is dat ik ze dus alleen in de herfst écht lekker vindt. Heerlijk met warme chocolademelk of met een grote kop thee! Onlangs maakte ik -voor het eerst!- zelf speculaasjes. Als ik van te voren had geweten dat het zo simpel zou zijn om deze koekjes zelf te maken, had ik ze al veel eerder gemaakt!

Ingrediënten: dit heb je nodig

  • 250g bloem + extra bloem om de speculaasplank te bestuiven
  • 140g donkere basterdsuiker
  • 150g koude boter in stukjes
  • 2 tot 3 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel baking soda (= 1 zakje)
  • 4 eetlepels melk
  • Eventueel amandelschaafsel

En zo maak je het!

Meng de bloem, de baking soda, de basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom en roer dit even goed door. Wil je er amandelschaafsel bij? Voeg dit dan ook hier aan toe. Voeg vervolgens de stukjes boter en de melk toe en kneed dit tot een soepel deeg. Laat het deeg een paar uur in de koelkast rusten en opstijven. (Deze tip kreeg ik van Rudolph van Veen toen ik in mijn zwangerschapsverlof nonstop naar 24 Kitchen keek!)

Als het deeg lang genoeg heeft gerust, kan het echte werk beginnen! Gooi wat bloem op het aanrecht en rol daarop het deeg uit. Bestuif de speculaasplank met bloem, bijvoorbeeld door middel van een kwastje. Druk vervolgens het deeg in de vormpjes en snijd alles wat niet in het vormpje hoort weg. Klop (of pruts) de speculaasjes uit de plank en leg deze op een bakplaat met bakpapier.

Tip van flip: leg de speculaasjes die je uit de speculaasplank haalt eerst nog weer even in de koelkast. Zo blijft de structuur van de speculaasplank beter en mooier. (Mijn eerste versie leken net misvormde paashaasjes)

Bak daarna de speculaasjes zo’n 15 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C. Laat ze daarna heel goed afkoelen en dan is het tijd om te smullen!

Ik kocht mijn speculaasplank bij Dille & Kamille (#nospon), maar ze zijn onder andere ook verkrijgbaar via Bol.com. Heb je geen speculaasplank, maar wel uitsteekvormpjes in huis? Dan kun je die natuurlijk ook prima gebruiken!

Recept: speculaasjes / Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply