Eten & drinken

Recept: De lekkerste Sinterklaas taart met botercrème en pepernoten

  • By
  • 9 november 2019
  • Sticky
Sinterklaas taart - Maudgeniet.nl

Ik ben dol op het grote Sinterklaas feest en de hele periode die er aan vooraf gaat. Tijdens deze paar weken van het jaar voel ik me zelf nog helemaal een klein kind en wil ik niks missen, haha. Speciaal voor de Sinterklaas periode hebben we thuis alvast een heerlijke Sinterklaas taart gemaakt, perfect om met z’n allen van te genieten tijdens de intocht of het heerlijk avondje!

Ingrediënten: dit heb je nodig voor de Sinterklaas taart

Ik vind het super leuk om alles in een taart of cake helemaal zelf te maken. Maar als je gaat bakken met kinderen, wordt dat soms een enorme bende. Dan is het soms net zo handig om een bakmix te gebruiken waar je slechts een aantal ingrediënten aan hoeft toe te voegen. Net zo lekker en het scheelt behoorlijk wat tijd en ‘bak stress’!

Voor de chocolade biscuit: 

Voor de botercrème en vulling:

Voor de versiering:

Sinterklaas taart - Maudgeniet.nl

En zo maak je de lekkerste Sinterklaas taart!

Deze Sinterklaas taart lijkt misschien moeilijk en ingewikkeld om te maken, maar geloof me.. Niks is minder waar! Juist door de kant-en-klare bakmixen te gebruiken ben je snel klaar en je kunt de taart voor Sinterklaas ook samen met de kindjes versieren.

De chocolade biscuit

Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtoven). Meng de chocolade biscuit-mix met de eieren en het water. Mix het geheel zo’n 8 minuten op de hoogste stand, daarna nog even een paar minuutjes op de laagste stand. Vet de bakvorm (ø20cm) in en bak de biscuit in zo’n 25 tot 30 minuten gaar. Let hierbij op dat je de oven tussendoor niet opent, dan zakt de biscuit in elkaar en dat is jammer. De biscuit is klaar als de cake een beetje mee veert als je er zachtjes op drukt. Haal de biscuit na het bakken meteen uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster.

De botercrème

Meng 100 gram van de botercrème-mix met 125 ml en klop het met een garder. Laat het mengsel minimaal een uur opstijven op kamertemperatuur. Klop vervolgens de 150 gram (room)boter tot een zalvig geheel en voeg het mengsel in vier gedeeltes toe aan de boter. Mix steeds totdat het mengsel is opgenomen door de boter en voeg dan pas het volgende deel toe. Mix tot een gladde crème.

De Sinterklaas taart vullen

Als de chocolade biscuit is afgekoeld en de botercrème klaar is, is het tijd om de Sinterklaas taart te vullen. Snij eerst (in het midden) een rondje in de bovenkant van de biscuit, bewaar dit stukje als een soort dekseltje. Snij vervolgens de chocolade biscuit horizontaal in twee delen, zodat je een bovenkant en een onderkant hebt. Maak een gat in het midden, maar zorg er voor dat de bodem van de taart niet kapot gaat. Vul de onderkant van de biscuit vast met pepernoten en strooigoed en smeer dan een dikke laag botercrème op het gedeelte waar geen pepernoten zitten. Smeer ook een dikke laag op de andere helft van de biscuit en leg de delen weer op elkaar.

Vul het gat in het midden verder aan met pepernoten (eventueel in stukjes) en als de taart vol zit doe je het ‘dekseltje’ er weer op. Smeer de buitenkant van de taart in met het laatste beetje botercrème en maak je dan klaar voor de buitenkant van de Sinterklaas taart.

Sinterklaas taart - Maudgeniet.nl

De Sinterklaas taart versieren

Strooi je aanrecht in met poedersuiker en rol met een deegroller het rode fondant uit tot het precies dun genoeg is voor over de taart. Leg het fondant over de taart en maak het mooi strak. Zet de taart vervolgens in de koelkast om iets kouder te worden, dat is handig straks met de gesmolten chocolade! Smelt ondertussen de chocolate melts in een kom in de magnetron. Let er op dat je tijdens het smelten van de chocolade in de magnetron regelmatig roert, zodat het ook gelijkmatig smelt en sommige stukjes niet verbranden.

Als de chocolade helemaal gesmolten is laat je het langs de randjes van de Sinterklaas taart lopen. Dit doe je door een theelepel gesmolten chocolade te pakken en op de rand van de bovenkant uit te laten lopen. Hoe meer chocolade je op de lepel hebt, des te langer de drip wordt. Even oefenen? Begin dan met de achterkant (of de lelijkste kant) van de taart en oefen een beetje. Als je alle drips hebt gemaakt smeer je de bovenkant van de taart in met de rest van de gesmolten chocolade. Dit kun je eventueel strak maken met een glaceermes.

Zet de chocolade figuurtjes boven op de taart en versier de taart met pepernoten en strooigoed. Wij gebruikten de chocolade figuren van Libeert; heerlijke chocolade en perfect voor deze Sinterklaas taart!

Eet smakelijk!

Sinterklaas taart - Maudgeniet.nl

1 Comment
Leave a Reply