Eten & drinken

Weekendfood voor de hele familie: kippenbouten gestoofd in bruin bier

  • By
  • 5 oktober 2018
  • Sticky
Recept: kip in bier / Maudgeniet.nl

Als er iets is wat wij regelmatig eten in huis, dan is het wel kip. Ik vind dit zo’n lekker stukje vlees en je kunt er zoveel verschillende dingen mee doen. Maar als je ooit eens een gerecht wilt maken waar je punten mee gaat scoren in huis, dan moet je dit recept voor Kippenbouten gestoofd in bier eens maken. Ik maak dit vaak in huis als ik iets voor elkaar wil krijgen bij Jasper of juist iets moet goed maken, of gewoon als ik eens een goede huisvrouw wil zijn. Haha!

Nu hoor ik je denken.. Een gerecht met bier voor mijn kinderen? Daar zit alcohol in! Geen paniek.. Dit verdampt allemaal, behalve de smaak. Daar gaat ‘t om! En denk nou niet dat er een typische biersmaak aan dit gerecht zit, juist niet. Het donkere bier zorgt er voor dat het een heerlijke zoete saus wordt met heel veel intense smaken. Succes gegarandeerd!

Ingrediënten: dit heb je nodig

  • 3 a 4 grote kippenbouten (of grote kippenpoten)
  • Groente: paprika, champignons, courgette, tomaat, wortel (‘koelkast opruimen’)
  • 1 a 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Blikje tomatenpuree
  • 1 flesje bruin bier
  • 1 bouillonblokje + 300 ml water
  • Kruiden: peper, zout, paprikamoeder, eventueel nog tijm en laurierblaadjes

En zo maak je het!

Zet een grote braadpan op het gasfornuis en doe hier een klontje boter bij in. Kruid de kippenpoten met peper, zout en paprikapoeder en bak op middelhoog vuur de kippenbouten in aan, totdat ze een beetje bruin zijn. Snipper ondertussen de ui en de knoflook en doe die bij in de pan. Snij ook de groenten in grove stukken en laat deze even meebakken.

Voeg nu de tomatenpuree toe en laat dit ook een paar minuutjes meebakken. Versnipper het bouillonblokje over de kippenbouten, voeg het bier toe en vervolgens het water. Voeg op dit moment ook eventueel de tijm en de laurierblaadjes toe. Nu is het een kwestie van afwachten: schenk een wijntje in en pak er gezellig een leuk tijdschrift bij..

Laat de kippenbouten zo’n 45 tot 60 minuten gaar worden met de deksel op de pan, net zo lang totdat het vlees bijna van het bot af valt (zo lekker mals!). Roer af en toe door om te voorkomen dat de groenten gaan aanbranden. De laatste 10 minuten laat je de deksel van de pan en laat je de saus een beetje inkoken, zodat het wat dikker wordt. Proef daarna even goed hoe het smaakt, mis je nog iets? Voeg dan nog een paar extra kruiden toe. Als alles lekker op smaak is, ben je klaar!

Serveer de kippenbouten met rijst, pasta, aardappels, brood of patat. Vrijwel alle combinaties zijn lekker. Wij kunnen het weten, want we eten dit gerecht regelmatig. Dit recept is gegarandeerd een succes aan tafel!

Recept: kip in bier / Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply