Eten & drinken

Recept: Griekse bladerdeeggebakjes met pudding

  • By
  • 14 juli 2016
  • Sticky
Griekse bladerdeeggebakjes

Misschien heb je het gemist, maar onze vakantie naar Kreta ging helaas niet door.. Iets met een loodzware steen die op mijn voet viel en alle gevolgen die daar bij kwamen.. Oftewel: dikke vette pech! We hadden zoveel zin in onze vakantie.. De mooiste plekjes van Kreta opzoeken, kletsen met de lieve bevolking, genieten van het mooie weer en uiteraard van het overheerlijke eten. Helaas gaat niks van dit alles de komende tijd door (in augustus pas). Vorige week lag het kookboek ‘Mijn Griekse keuken’ in de brievenbus. Hiermee kan ik toch genieten van het Griekse eten en ik begon meteen met iets zoets: Griekse bladerdeeggebakjes met pudding!

Griekse bladerdeeggebakjes

Ingrediënten

  • 5 vellen bladerdeeg (6 x 12 cm)
  • 0,5 liter melk
  • 1 vanillestokje
  • 25 g maiszetmeel (maizena)
  • 25 g tarwebloem
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • poedersuiker & kaneelpoeder

Hoe maak je deze heerlijke gebakjes?

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Halveer de vellen bladerdeeg. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg er de stukken bladerdeeg op. Bak ze 15 minuten in de oven.
  • Breng 4 deciliter melk aan de kook samen met het vanillestokje.
  • Doe vervolgens de resterende melk in een kom, samen met het maiszetmeel, de bloem en de suiker. Klop dit goed los met een garde.
  • Haal het vanillestokje uit de melk en schraap het merg er uit. Houd dit apart.
  • Giet het mengsel bij de warme melk en voeg nu de boter en het ei toe. Blijf goed roeren tot het begint te binden. Voeg daarna  het vanillemerg erbij en roer dit er even goed door.
  • Dek de pudding af met een stukje plasticfolie, zodat er geen velletje op komt en laat het afkoelen.
  • Snijd de stukken bladerdeeg horizontaal doormidden. Bedek de ene helft met pudding en leg er de tweede helft op.
  • Bestrooi de gebakjes met poedersuiker en kaneelpoeder.
  • Smullen maar!

Voor de Grieken is het een ontbijt, zelf vind ik het veel lekkerder bij de koffie. Deze gebakjes zijn namelijk best zoet, maar echt heeeeerlijk! Ga jij ze ook maken?

Dit recept komt uit het kookboek ‘Mijn Griekse Keuken’. Een recensie over dit geweldige kookboek volgt snel! Wat is jouw favoriete Griekse recept?

6 Comments
  • Judith | Worldwife

    Ze zien er heerlijk uit! Ik ga ze echt een keer maken.

    • Maud

      Laat me weten wat je er van vond! Ze zijn heeeeeerlijk!

  • Maya

    Mmmmm jammie. Good for you Maud! Door je fantasie te gebruiken krijg je toch nog dat vakantie gevoel. En dat kan natuurlijk het hele jaar door!

  • Nies - Reismicrobe.com

    Mmmm! Het water loopt me in de mond, echt iets om te snoepen als je 29 weken zwanger bent… Volgende week misschien eens uitproberen 🙂

    • Maud

      Ook als je niet zwanger bent, is het heeeerlijk! 😉 Als je ze gemaakt hebt, laat je het dan weten? Ben enorm benieuwd wat je er van vindt! 🙂

  • Jenny - ikreis.net

    Mjammie, dat ziet er heerlijk uit. Van mij mag je meer van zulke recepten delen!

Leave a Reply