Eten & drinken

Kerstkoekjes bakken met kinderen | Leuke tip voor de kerstvakantie!

  • By
  • 18 december 2019
  • Sticky
Kerstkoekjes bakken - Maudgeniet.nl

Afgelopen weekend ben ik weer met de meisjes de keuken ingedoken hoor; het was weer tijd om wat lekkers te bakken! We zijn er bijna de hele middag druk mee geweest en mijn keuken lag helemaal vol met discodip en andere versieringen, maar het was zo gezellig om met z’n allen te doen! We maakten twee verschillende soorten, allebei typische koekjes voor Kerst, namelijk gemberkoekjes en koekjes van kerstkransjes. Ik deel beide recepten met jullie, zo wordt kerstkoekjes bakken leuk én lekker!

Lees ook: De lekkerste Kerst koekjes met royal icing!

Ingrediënten gemberkoekjes:

  • 175 gr bloem
  • 50 gr roomboter
  • 85 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda (half zakje)
  • 1 ei
  • 3 a 4 eetlepels stroop

Kerstkoekjes bakken - Maudgeniet.nl

Zo maak je deze lekkere gemberkoekjes!

Mix de bloem met de kaneel, het gemberpoeder en de baksoda. Voeg de boter (op kamertemperatuur!) toe en kneed het tot een kruimelig deeg. Voeg daarna de bruine basterdsuiker toe en kneed dit door het kruimelige deeg. Klop vervolgens het ei los en voeg het ei en de stroop toe. Het wordt nu een kleverige deeg, maar blijf goed kneden tot het een stevig deeg wordt. Laat het deeg vervolgens minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Als het deeg goed heeft gerust, verwarm je de oven voor op 180°C (heteluchtoven). Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte. Is het deeg te kleverig? Dan kun je eventueel wat bloem toevoegen, totdat je het makkelijk kunt uitrollen. Kies vervolgens de mooiste koekjesvormpjes om de koekjes uit te steken, typische kerst vormpjes zijn dan natuurlijk het leukst! Bak de koekjes voor zo’n 10 a 12 minuten af in de voorverwarmde oven.

 

Ingrediënten kerstkrans koekjes:

  • 250 gram bloem
  • 175 gram roomboter
  • 0,5 a 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Flinke snuf zout
  • 1 ei

Zo kun je deze kerstkoekjes bakken!

Deze kerstkoekjes bakken is echt easy! Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed tot het een mooi zacht deeg. Laat dit deeg vervolgens ruim een uur rusten in de koelkast. Als het deeg goed heeft gerust, verwarm je de oven voor op 175°C (heteluchtoven). Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte. Is het deeg te kleverig? Dan kun je eventueel wat bloem toevoegen, totdat je het makkelijk kunt uitrollen. Kies vervolgens weer leuke koekjesvormpjes uit om de koekjes uit te steken. Vervolgens bak je de kerstkransjes in zo’n 15 a 20 minuten af.

Lees ook:  Kerst Rocky Road met kerstkransjes en zuurstokken

Kerstkoekjes bakken - Maudgeniet.nl

Koekjes versieren!

Na de kerstkoekjes bakken komt het leukste werk: de kerstkoekjes versieren! Wij gebruikten hier van alles en nog wat voor, onder andere:

  • Een reep chocolade –> laten smelten en in een spuitzak doen
  • Decoratiestiften van Dr. Oetker
  • Discodip
  • Sprinkles in kerstthema

Laat de chocolade smelten: au bain marie of in de magnetron en dan regelmatig roeren. Doe vervolgens de gesmolten chocolade in een spuitzak en versier de koekjes met chocolade zoals je wilt. Wij deden de sprinkles en discodip in aparte bakjes, zodat de kindjes konden pakken wat ze graag wilden. Lekker makkelijk, zou je denken. Onze peuter van 2 jaar vond het een groot feest en mijn keuken zat nog dagenlang vol met discodip. 😉 Maar de meisjes waren ontzettend trots op de koekjes en brachten zelfs van alles langs bij de buurvrouwtjes. Punten gescoord dus én een hele geslaagde middag!

 

Kerstkoekjes bakken - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply