Eten & drinken

Flink uitpakken, maar geen uren in de keuken staan?

  • By
  • 20 januari 2021
  • Sticky
Wat eten we vandaag? / Maudgeniet.nl

Krijg je gasten te eten, of wil je voor je eigen gezin eens iets bijzonders bereiden, dan zie je vast de eindeloze uren aan voorbereiding die je dat gaat kosten al voor je. De kans is groot dat je als bereider van de maaltijd meer tijd in de keuken doorbrengt dan dat je gezellig aan tafel plaats kunt nemen, en deel kunt nemen aan de gezellige gesprekken die daar plaatsvinden. Tenzij je het een beetje slim aanpakt. Kiest voor een gerecht dat je grotendeels vooraf klaar kunt (laten) maken, of een variant waarbij je alle eters zelf aan het werk zet.

Wat ga je maken?

Voor je al in de stress schiet als je denkt aan uitgebreide maaltijd die je voor je gezin of gasten wilt bereiden, is het goed om te bedenken dat er maar één iemand is die bepaalt hoeveel tijd jij in de keuken door gaat brengen. Dat ben jezelf. Ja, koken voor gasten kan veel tijd kosten, ja, een feestelijke maaltijd kost meer inspanning dan een dagelijks prakkie, maar hoeveel dat precies is, daar heb je zelf heel veel invloed op.

Ga dus om te beginnen eens op zoek naar een gerecht wat niet alleen lekker is, maar ook aansluit bij het niveau en de ervaring die je hebt in de keuken. Is jouw handelsmerk een smaakvolle wagyu beef? Ga daar dan mee aan de slag. Iets heel spannends en uitgebreids kiezen lijkt leuk, maar om dit voor de eerste keer te maken op een moment dat een tafel vol mensen ademloos op het resultaat zit te wachten, maakt de druk wellicht iets te groot. Kies liever voor een gerecht waar je je comfortabel bij voelt, dat je eerder hebt gemaakt, of waarvan je zeker weet dat je het kan. Let ook op de bereidingstijd, en kijk of dit past bij de planning die je hebt.

Zet het in de oven

Ben je de kok van een feestelijke maaltijd, dan mis je vaak het overgrote deel van het feestje, omdat je vooral in de keuken staat. Best zonde, eigenlijk. Gelukkig zijn er ook manieren om een prima maaltijd te verzorgen zonder heel de dag en avond in de keuken door te brengen. Denk bijvoorbeeld eens aan vlees dat in de oven bereid kan worden, je kunt bijvoorbeeld buikspek kopen en van tevoren bereiden. Hier heb je een stuk minder omkijken naar, zodat je je alleen over de bijgerechten druk hoeft te maken.

Zet de gasten aan het werk

Een andere manier om de druk wat te verminderen, is door de gasten zelf aan het werk te zetten. Een potluck is niet voor niets populair. Bij een potluck brengt iedereen een zelfgemaakt gerecht mee. Op die manier verdeel je de taken en kan je ook proeven van andermans gerecht. Wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriet! Daarnaast geeft dit ook weer extra gespreksstof. Hoe is dit gerecht tot stand gekomen? Welke kruiden zijn er gebruikt? Door iedereen wat te laten meenemen schotel je je gasten iets bijzonder voor, zonder er zelf uren mee in de weer te zijn.

No Comments
Leave a Reply