Eten & drinken

Recept: Feta in filodeeg met tomatenjam

  • By
  • 30 oktober 2016
  • Sticky
Feta in filodeeg

Momenteel heb ik zoveel lekkere Griekse producten in huis, dat het jammer zou zijn om niet regelmatig een Griekse maaltijd op tafel te zetten. Ik ben gék op de Griekse keuken, zowel in Griekenland als thuis. Ik moet wel eerlijk toegeven dat het thuis lang niet zo lekker en puur smaakt als in Griekenland.

In juli ontving ik het kookboek ‘Mijn Griekse Keuken‘, een kookboek met heerlijke recepten! Als ik de recepten stapje voor stapje volg, moet ik zeggen dat ik behoorlijk in de buurt kom van de Griekse pure smaak.

Onlangs maakte ik ‘ feta in filodeeg’. Een gerecht wat heerlijk is als voorgerecht (met een salade bijvoorbeeld) of als snack (bij de borrel uiteraard). En het leuke is.. Feta in filodeeg is erg simpel én lekker! Zelfs ik kan het maken, zonder het te verpesten! 😉

Feta in filodeeg

Lees ook: Kookboek – Mijn Griekse Keuken

Ingrediënten

Voor ‘Feta in filodeeg’ heb je maar weinig nodig. De meeste ingrediënten kun je zelfs standaard in huis hebben.

  • Feta: 400 gram (in 4 plakken)
  • Filodeeg: 2 vellen
  • Maisolie of olijfolie
  • Sesamzaadjes
  • Tomatengelei

In het kookboek wordt in dit recept door verwezen naar een ander recept voor de tomatengelei. Ik zal eerlijk toegeven dat ik hiermee een klein beetje heb gesjoemeld. Ik gebruikte namelijk de tomatenjam van Greek Food Tales.

Feta in filodeeg - tomatenjam

Lees ook: Koken met Griekse producten

Hoe maken we Feta in filodeeg?

  • Spoel de feta goed af onder de kraan.
  • Halveer de vellen filodeeg en wikkel de feta hierin.
  • (Met natte vingers kun je het pakketje nog een beetje dichtmaken.)
  • Verhit de olie in een pan en bak de pakketjes aan beide kanten, tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi met wat sesamzaadjes en serveer met de tomatenjam.

Feta in filodeeg

Tip!
Filodeeg is een deeg wat behoorlijk snel scheurt, dit maakt het wikkelen een stuk lastiger. Wanneer je bezig bent met een vel, dek het andere vel filodeeg dan af met een natte doek. Zo blijft de deeg een beetje vochtig en scheurt het minder snel.

Het leuke van de Feta in filodeeg is dat je het eindeloos kunt variëren. Je kunt bijvoorbeeld nog peterselie en peper door de feta doen, of de feta insmeren met honing voordat je het in de filodeeg wikkelt. Of meng de feta met ricotta, doe er een beetje munt bij en wikkel het dan in de filodeeg. En zo zijn er nog heel veel meer variaties mogelijk!

 

Meer lezen over de Griekse keuken:

 

12 Comments
  • Yvonne

    Lijkt me heerlijk Maud! We veel calorietjes volgens mij. 🙂

    • Maud

      Oh oeps! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit denk aan calorieën, haha. Dus daar kan ik je geen antwoord op geven! hihi

  • Jonna@Burgertrutjes

    Yeah dit lijkt me onwijs lekker! Doet me aan Griekenland denken 🙂

    • Maud

      Wat leuk om te horen Jonna, dat is precies de bedoeling! 😉

  • Carolien | Dream the World

    Ik wist niet dat je filodeeg ook kunt bakken in de pan, dacht dat het altijd in de oven moest? heerlijk die fetahapjes 🙂

    • Maud

      Het kan ook in de oven inderdaad! Maar in de pan is het zo klaar, een minuutje gok ik. Misschien 2!

  • Aniek - travelwriter.nl

    Lekker! Ik dacht even dat ik een oven nodig zou hebben (die ik dus niet heb), maar dit kan ik ook maken. Ga het binnenkort proberen!

    • Maud

      Dat hoeft dus niet, fijn he!? Ben erg benieuwd! 🙂

  • Kelly | Dutchie on the Road

    Oooo…helemaal mijn ding! Ga ik zeker een keer maken 🙂 .

    • Maud

      Laat je me weten hoe het smaakt? 😀

  • Jenny - ikreis.net

    Filodeeg met feta vind ik heerlijk, vooral met een beetje verse munt erdoor.

    Tomatenjam ken ik niet. Ik zet er mijn vraagtekens bij. Toch zou ik het willen proberen!

    • Maud

      Ik zette er ook mijn vraagtekens bij, maar vooral in combinatie met de feta is het echt heerlijk!

Leave a Reply