Dagje uit Genieten

De Pompoenerie Twente in Mander

  • By
  • 30 september 2018
  • Sticky
De Pompoenerie in Mander / Maudgeniet.nl

Wat zijn nou dingen die echt bij de herfst horen? Paddenstoelen, kastanjes, gekleurde bladeren en al die andere dingen die ik bijvoorbeeld in mijn Herfst Bingo liet zien. Maar ook lekker naar buiten, grote koppen thee, speculaasjes en pompoenen. We hebben al heel veel herfstitems gescoord de laatste tijd, maar ik heb nog steeds geen pompoenen in huis. En dus besluiten we om op zondagmiddag een bezoekje te brengen aan De Pompoenerie Twente in Mander.

Lees ook: Recept – zo maak jij makkelijk en snel de lekkerste speculaasjes

De Pompoenerie Twente in Mander

Wanneer we in de auto zitten en steeds dichter bij het kleine plaatsje Mander komen, kunnen we eigenlijk ook niet meer om de pompoenen heen. Onderweg komen we al steeds diverse pompoenen tegen, onder andere de grote pompoenkar voor Tante Sien in Vasse en zo komen we vanzelf uit bij de uiteindelijke bestemming: De Pompoenerie Twente in Mander.

Het is alleen al een klein feestje om de oprijlaan van de boerderij op te rijden: langs de weg staan allemaal pompoenen en het is prachtig om te zien. We halen Fenne en Saar uit de auto en Saar loopt vrijwel meteen naar een bankje met allemaal verschillende pompoenen en daarna lopen we door naar de schuur.

De Pompoenerie in Mander / Maudgeniet.nl

Ook leuk! Herfst bingo: naar buiten met kleine kinderen

Zo veel verschillende soorten pompoenen en kalebassen

Waauuww, wat zijn er ontzettend veel verschillende soorten pompoenen en kalebassen!  Allemaal in verschillende kleuren en formaten, maar oranje blijft toch een beetje de boventoon houden en alles bij elkaar zorgt dit voor prachtige plaatjes! Er zijn niet alleen pompoenen ter decoratie, maar ook veel verschillende soorten waar je mee kunt koken. En dan heb je natuurlijk ook nog de bekende Halloween-pompoenen. Drie keer raden wat wij aankomende week gaan proberen in huis! 😉

Twijfelkont dat ik ben loop ik eerst 36 rondjes door de schuur: ine mine mutte… Er is zoveel keuze, dat ik bijna geen idee heb wat ik mee wil nemen naar huis. Fenne daarentegen weet heel goed welke ze wil. Als ik haar vraag welke ze het mooiste vindt, roept ze eerst keihard dat ze ‘die grote wil’ en daarna ‘die met die letters er op’. We lopen nog een stukje verder en dan heeft ze een mooie kalebas gevonden. Die moet het worden, die moet sowieso mee naar huis. Vooruit dan maar. Uiteindelijk gaan we naar huis met twee grote pompoenen, een paar kleine witte pompoenen en ook nog een paar prachtige kalebassen. Ze liggen nu mooi op een gezellig tafeltje in de tuin, ik kan niet wachten tot we de rest van de tuin herfst-klaar kunnen maken. Maar het begin is er!

De Pompoenerie in Mander / Maudgeniet.nl

Leuke tip van De Pompoenerie Twente

Wist je al dat de kleuren van de kalebassen nog kunnen veranderen? Ze blijven gewoon door rijpen namelijk en daarna is het zonde om ze weg te gooien, want je kunt de kleinere kalebassen heel goed laten drogen. Nu kunnen ze nog prima buiten liggen, maar zodra er vorst aan komt moeten ze naar binnen. Daar kun je ze laten drogen en na ongeveer een jaar moet je er flink mee schudden.. En dan!? Dan heb je je eigen sambabal, de pitjes maken dan een heel mooi geluid. Ik vind het sowieso leuk om te proberen!

Extra tip: Leg een beetje stro onder de pompoenen en kalebassen. Dat staat niet alleen een stuk gezelliger, dat voorkomt ook dat ze gaan rotten. Het is en blijft een vrucht!

Praktische informatie
Je vindt De Pompoenerie Twente aan de Broekdijk 61 in Mander. De Pompoenerie Twente is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur en uiteraard alleen in het seizoen. Dit jaar zijn ze sowieso nog geopend tot 15 november 2019. Voor actuele openingstijden kun je altijd even de Facebook-pagina checken.

 

1 Comment
  • Charlotte

    Hee, wat leuk dat je hierover schrijft! Daar rijd ik elke week langs op weg naar popkoor in Vasse 😛 De foto kwam me zo bekend voor dat ik gewoon even móést klikken.

Leave a Reply