Genieten

De Glazen Tuinen: een mini-ecosysteem in vintage glaswerk!

 • By
 • 11 april 2017
 • Sticky
De Glazen Tuinen

De laatste maanden heb ik steeds meer planten in huis, ik vind het zo gezellig staan! Het enige probleem is dat ik vaak vergeet om ze water te geven. En als ik het niet vergeet, gaan ze vaak alsnog dood. Ik wil het liever niet toegeven, maar het is me nu al twee keer gelukt om zelfs een cactus dood te laten gaan… Maar sinds kort heb ik een eigen mini-ecosysteem in huis en ik ben er zo blij mee!

Onlangs was ik samen met mijn zusje bij De Broodbode in Enschede. Daar maakte ik voor het eerst kennis met de ecosystemen van De Glazen Tuinen en ik was meteen fan. Ik zocht het concept nog op terwijl ik genoot van de Sweet’Nuts en een paar dagen later had ik mijn eigen ecosysteem in huis staan!

De Glazen Tuinen

De Glazen Tuinen
De Glazen Tuinen is een initiatief van Tamar. In 2015 is zij op zoek gegaan naar de oplossing voor haar kamerplant-frustraties. Ze had zelf regelmatig te maken gehad met kamerplant-ziektes: bruine plekken, schimmel, bladverlies, etc. Tijdens haar zoektocht naar dé oplossing kwam ze erachter dat veel kamerplanten komen uit tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Het is vrijwel onmogelijk om ditzelfde klimaat te creëren in je eigen huis, maar een mini-kas moest wel lukken en zo ontstond ‘De Glazen Tuinen’.

Maar hoe werkt dat dan precies?
Het is belangrijk om glaswerk te gebruiken die je kunt afsluiten, het eco-systeem werkt het beste als het is afgesloten en zichzelf kan reguleren. Om te kunnen groeien hebben planten glucose nodig. Dit kunnen zij zelf aanmaken door middel van fotosynthese. Zonlicht, water en koolstofdioxide wordt opgenomen uit de omgeving en het systeem van fotosynthese zet dit om in glucose. Vervolgens geeft de plant zuurstof af en is de cirkel van dit ecosysteem rond!

Belangrijk! Het glazen tuintje mag geen direct zonlicht binnenkrijgen, maar moet ook niet te donker staan. Als het (teveel) direct zonlicht krijgt, klopt het ecosysteem niet meer en krijg je alsnog last van dode planten. Als het te donker staat, gaan de planten op zoek naar de zon en krijg je scheefgroei.

Tamar vindt het belangrijk om duurzaam te werk te gaan. Daarom maakt zij voornamelijk gebruik van tweedehands of vintage glaswerk. Een groot voordeel daarvan is dat ze niet werkt met standaard vazen en bijna elk glazen tuintje anders is!

Meer weten?
Check dan de website van De Glazen Tuinen, bijvoorbeeld voor verzorgingstips en voorbeelden! 🙂

 

3 Comments
 • Jannike

  Wat een leuk idee! Op dit moment gaat het aardig goed met mijn planten, maar plant in een glazen pot is wel een toffe aanvulling.

 • Leoni

  Wat leuk zeg! Staat heel sprookjesachtig! ☺

 • Aniek

  Ik vind deze zo leuk! Zou ik ook wel willen hebben 🙂

Leave a Reply