Boeken

Leestip: Alle kinderen naar buiten!

 • By
 • 24 oktober 2018
 • Sticky
Boek alle kinderen naar buiten / Maudgeniet.nl

Afgelopen zomer was in één woord prachtig! We leefden praktisch buiten en waren nauwelijks binnen te vinden. Maar ook de laatste weken zijn we veel buiten te vinden, ondanks dat de herfst er nu toch echt aan zit te komen. Even wandelen in het bos is een heerlijke uitlaatklep met twee kleine kindjes! Onlangs kregen we het boek Alle kinderen naar buiten en ik ben enthousiast!

Waarom buiten spelen?

Het lijkt wel alsof er de laatste tijd steeds meer onderzoeken worden gedaan over hoeveel kinderen wel of niet naar buiten gaan. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat kinderen meer tijd besteden aan beeldschermen dan aan buiten spelen. Zonde! Want buiten spelen is een stuk beter voor kinderen dan kijken naar beeldschermen. Waarom? Er zijn natuurlijk duizenden redenen te bedenken waarom buiten spelen goed is voor kinderen. Ik geef er een paar:

 • Geen nieuws.. De frisse lucht van buiten is gezond! Het is onder andere goed voor de gezondheid en weerstand van je kind. Maar het zorgt ook voor beter concentratievermogen en kinderen die veel buiten spelen kunnen vaak ook beter (of makkelijker) leren.
 • Buiten spelen voorkomt overgewicht! Want buiten ben je vaak een stuk energieker bezig dan wanneer je op de bank zit met bijvoorbeeld een iPad.
 • Kinderen die regelmatig buiten zijn, zijn gemiddeld gezien minder snel bijziend.
 • Buiten spelen is goed voor de motoriek. Door te rennen, spelen, klimmen en bijvoorbeeld te spelen met takjes verbetert de motoriek van jouw kindje.
 • Kinderen die veel buiten spelen eten en slapen beter.
 • Buiten spelen stimuleert de creativiteit van kinderen.

En wist je dat het zelfs goed is om buiten te spelen in de regen!?

Boek alle kinderen naar buiten / Maudgeniet.nl

Creatief buiten spelen met het boek Alle kinderen naar buiten!

En juist over dat laatste is er een geweldig boek: Alle kinderen naar buiten! Het boek is in oktober 2016 uitgegeven door Uitgeverij KNNV. In totaal vind je hier 280 pagina’s (!) vol met inspiratie voor het buiten spelen.

Het boek Alle kinderen naar buiten heeft onder andere veel leuke tips per seizoen. Want ook als het ontzettend warm is of als het regent of juist koud is, is er buiten van alles te doen. Ook vind je inspiratie voor verschillende landschappen: van bij het water tot in het bos. En er is meer! Ga de natuur in en zoek de mooiste items om mee te knutselen of te koken. Het boek heeft namelijk ook veel leuke knutseltips en recepten. Wist je bijvoorbeeld al dat je koffie kunt maken van eikels? En dat er eetbare bloemen zijn? En heb jij enig idee hoe je zelf een insectenhotel kunt maken?

Wil je toch liever zelf het een en ander uitvogelen? Dat kan! Het boek staat namelijk ook vol met allerlei leuke proefjes en experimenten. Maar daarnaast vind je ook diverse tips hoe je dieren kunt herkennen. Van uilballen uitpluizen tot verschillende sporen herkennen.

Ik vind het boek een enorme aanwinst voor onze boekenkast! Wij gaan natuurlijk al regelmatig naar buiten door bijvoorbeeld te wandelen en te spelen in het bos. Maar ik heb nu heel veel inspiratie op gedaan om nog veel meer buiten te spelen.

Praktische informatie

Het boek Alle kinderen naar buiten is geschreven door Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter en is onder andere te koop via Bol.com. Het boek is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Maar ondanks dat mijn kinderen nog niet in die leeftijdscategorie zitten, kunnen wij er ook al heel veel inspiratie uit halen. Ik weet nu al zeker dat ik volgend jaar een moestuin wil met de kindjes en dat we de komende tijd nóg meer naar buiten gaan.

Boek alle kinderen naar buiten / Maudgeniet.nl

 

Wij kregen dit boek opgestuurd als recensie-exemplaar. Maar je leest hier alleen mijn eigen mening! Ik zou nooit een artikel schrijven over een product of dienst waar ik niet achter sta. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.

1 Comment
 • orriens nicole

  Geweldige titel, waarmee ik het helemaal eens ben. Lekker naar buiten. Dat is goed voor ze!

Leave a Reply