Boeken

Kinderboekenweek 2018: de leukste boekjes over vriendschap voor peuters

  • By
  • 3 oktober 2018
  • Sticky
Mijn papa is een... / Maudgeniet.nl

Vandaag is de Kinderboekenweek 2018 van start gegaan! Op de basisscholen zijn ze hier altijd druk mee bezig, maar ik kan me nog van vorig jaar herinneren dat er ook op het kinderdagverblijf veel aandacht aan geschonken wordt. Met extra vaak een boekje lezen, praten over het onderwerp, bijpassende liedjes en knutselwerkjes en een poppenkastvoorstelling. Hartstikke gezellig. Heeft Fenne vandaag even geluk dat ze juist vandaag een dagje bij het kinderdagverblijf is, want alleen op woensdag is haar ‘beste vriendinnetje’ (zoals ze zelf zo mooi zegt) er ook. Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek 2018 vriendschap. Hebben zij even geluk!

Het is geen geheim dat Fenne gek is op boekjes. Al toen ze een baby was, waren de voel- en knisperboekjes vrijwel het enige speelgoed waar ze mee speelde. Toen ze wat ouder werd, werden dit kartonnen boekjes en nu is ze ontzettend druk met verschillende prentenboeken en andere kinderboeken. Sommige boeken lezen we bijna dagelijks en kan ze helemaal meepraten, andere boekjes vindt ze juist weer een stuk minder interessant. Ik ben zelf ook gek op boeken, zeker op kinderboeken. Ik vind het dus geweldig dat Fenne het ook zo leuk vindt, lekker samen boekjes lezen! Speciaal voor de Kinderboekenweek 2018 heb ik de leukste boekjes voor peuters geselecteerd die over vriendschap gaan.

Mag ik mee doen? – John Kelly

In het boekje Mag ik mee doen? is eend op zoek naar nieuwe vrienden. Hij gaat langs verschillende dieren, maar wordt steeds afgewezen omdat hij iets niet kan (bijvoorbeeld brullen als een leeuw). Gelukkig loopt alles natuurlijk goed af! Dit boekje is niet alleen leuk omdat het zo leuk geschreven is, maar zeker ook omdat ik de illustraties geweldig vind. Dit maakt het verhaaltje nog realistischer voor jouw peuter! Onder andere te koop in diverse boekenwinkels en via Bol.com.

Wil je mijn vriendje zijn? – Eric Carle

De boekjes van Eric Carle zijn bij ons in huis echt favoriet. Sterker nog: de meeste boekjes vind ik ook echt klassiekers die eigenlijk ieder kind in huis ‘moet’ hebben. Het boekje Wil je mijn vriendje zijn? is een van die klassiekers, wij hebben deze zelfs in een kartonnen en hardcover variant. In dit boekje is een klein muisje op zoek naar een vriendje. Hij komt steeds een andere staart tegen, maar alle verschillende dieren hebben wel een ander smoesje waarom ze geen vriendjes kunnen zijn. Uiteindelijk komt hij een ander muisje tegen en worden ze dikke vriendjes. Zo leuk om samen met jouw peuter te raden van wie de staart is! Onder andere te koop in diverse boekenwinkels en via Bol.com.

De mooiste vis van de zee – Marco Pfister

Nog zo’n klassieker als het gaat om kinderboeken. Als kind vond ik dit boek al heeelemaal geweldig, vooral de glimmende schubben vond ik enorm indrukwekkend! In dit boekje is Regenboog de mooiste vis van de zee, hij is een beetje trots en arrogant en heeft daarom geen vriendjes. Pas als hij zijn schubben weggeeft aan andere vissen, krijgt hij vriendjes en beseft dan dat vriendjes hebben veel belangrijker is. Onder andere te koop in diverse boekenwinkels en via Bol.com.

Extra leuk: Bij Juf Maike las ik een artikel met verschillende activiteiten om met je kindje te doen (thuis of op school) die passen bij het boekje De mooiste vis van de zee!

Kikker vindt een vriendje – Max Velthuis

Vrijwel ieder kind vindt de boekjes van Kikker ontzettend leuk. Niet alleen omdat ze vaak grappig zijn, maar zeker ook omdat ze heel herkenbaar zijn voor de kindjes. In dit boekje vindt Kikker een vriendje, een klein beertje. Hij gaat er heel goed voor zorgen, maar daarna wil beertje terug naar de plek waar hij vandaan komt. Onder andere te koop in diverse boekenwinkels en via Bol.com.

Boer Boris en de olifant – Ted van Lieshout

Toen Fenne geboren werd, kreeg ik van mijn moeder een tien dagen-pakket en daar zat een boekje van Boer Boris in. Vanaf dat moment ben ik fan van dit lieve kleine Boertje en lezen we thuis regelmatig boekjes. Ze zijn zo leuk omdat de illustraties zo lief en vriendelijk zijn, maar zeker ook omdat de meeste boekjes van Boer Boris in ruimvorm zijn. In het boekje Boer Boris en de Olifant komt het zusje (Sam) van Boer Boris opeens thuis met een olifant die ze heeft gevonden. Ze zijn vriendjes geworden en vindt dat de olifant moet blijven, maar Boer Boris vindt dat een olifant niet op de boerderij hoort.. Onder andere te koop in diverse boekenwinkels en via Bol.com.

Meer leuke boekjes over het thema vriendschap:

Kinderboeken vriendschap / Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply