Boeken

Leestip: De boeken Hygge en Lykke van Meik Wiking

  • By
  • 8 februari 2019
  • Sticky
Hygge en Lykke - Meik Wiking / Maudgeniet.nl

Ik vind het heerlijk om op de bank te ploffen met een goed boek, maar -mede door mijn drukke en soms chaotische leventje- heb ik daar geen tijd voor. Of beter gezegd: ik maak geen tijd om op de bank te ploffen met een goed boek. Maar sinds de vreselijke maanden met ontelbare gebroken nachten kwam ik erachter dat ik écht op zoek moest gaan naar rust voor mezelf, naar balans in alles wat ik doe.

Niet veel later zat ik avonden achter elkaar op de bank (Jasper schrok zich kapot!) met heel veel fijne series op Netflix, maar ook verschillende keren met een boek. De ene keer was dat een spannende thriller, de andere keer ging ik juist op zoek naar boeken waar ik inspiratie van krijg, die mij een duwtje in de goede richting geven (minder chaos) of waar ik heerlijke recepten uit kan koken. En zo kwam ik ook uit bij de boeken Hygge en Lykke van Meik Wiking.

Lees ook: Op zoek naar balans – 6x mooie lifestyle boeken die je in je boekenkast wilt hebben

Wat is Hygge en wat is Lykke?

Het zal je vast niet verbazen.. Hygge en Lykke zijn twee termen uit Denemarken en zijn eigenlijk gebaseerd op de levenswijze die ze daar toepassen. Vraag me overigens niet hoe je deze twee woorden uitspreekt, want ik heb echt géén idee. Maar volgens de schrijver van dit boek -die overigens CEO van het Happiness Research Institue in Kopenhagen is- maakt het ook helemaal niet uit hoe je het schrijft, spelt of uitspreekt. Het gaat er om hoe je het ervaart en hoe je het voelt. Klinkt een beetje zweverig he? Is het niet!

Hygge

Hygge is de Deense kijk op het leven en alles wat daarbij hoort. De Deense bevolking kijkt naar de dingen die er écht toe doen, genieten van de goede dingen in het leven en dat alleen maar met mensen waar je gek op bent. Op Pinterest heb ik een compleet bord gewijd aan Hygge, omdat het me zo fascineert. Het klinkt allemaal een beetje zweverig en onrealistisch, maar met kleine dingen kun je al heel wat hyggelige momenten toepassen in je leven. En in het boek Hygge worden al die momenten en voorbeelden uitgebreid omschreven, inclusief diverse statistieken en onderzoeksresultaten.

Lykke

Lykke is het Deense woord voor geluk. Punt. Waar Hygge echt draait om het moment en de ervaring -met best wel wat Deense ‘richtlijnen’-, gaat Lykke juist om jouw gevoel voor geluk. Waar haal jij geluk uit? En wist je al dat je -statistisch gezien- uit heel veel dingen nog meer geluk kunt halen?

[bol_product_links block_id=”bol_5c5d68b0e68a9_selected-products” products=”9200000060603217″ name=”Hygge – Meik Wiking ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”350″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Het boek Hygge van Meik Wiking

In het boek Hygge van Meik Wiking vind je heel veel inspiratie voor meer gezelligheid, rust en me-time, qualitytime en noem het maar op. Zelfs na het lezen van dit boek kan ik nog steeds niet precies uitleggen wat Hygge inhoudt, maar het komt heel erg in de buurt van ‘gezelligheid’. Het enige verschil is dat ik gezelligheid associeer met ‘andere mensen erbij’ en bij Hygge hoeft dat niet per se het geval te zijn.

Een aantal dingen zijn heel belangrijk om het hyggelige gevoel te krijgen: sfeer (qua licht), telefoon weg en leven in het ‘nu’, genieten van warme dranken en zoetigheid, gelijkheid onder elkaar, dankbaarheid, harmonie, comfort (plaids en kaarsen enzo!), wapenstilstand (geen politiek gedoe), kameraadschappelijkheid en schuilplaats. Het komt er eigenlijk -heel kort door de bocht- een beetje op neer dat iedereen gelijk is aan elkaar, dat je je altijd veilig en vertrouwd voelt bij jouw gezelschap en dat je thuis een gezellige en rustige sfeer hebt.

In het boek vind je verschillende hoofdstukken die allemaal betrekking hebben tot Hygge. Hygge in de vorm van vrienden en familie , eten en drinken (inclusief heerlijke recepten!), hygge in huis én buiten het huis en nog veel meer. Het boek is op een hele leuke en vlotte manier geschreven, soms schoot ik spontaan in de lach en op andere momenten kon ik alleen maar dromen over het Deense leven. Ik vind het echt een heerlijk boek en bestelde niet veel later ook het boek Lykke. Het boek Hygge van Meik Wiking is te koop in diverse boekwinkels en o.a. bij Bol.com. 

[bol_product_links block_id=”bol_5c5d6f283c4d1_selected-products” products=”9200000075854532″ name=”Lykke – Meik Wiking” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”350″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Het boek Lykke van Meik Wiking

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om geluk écht te meten, zijn er wel heel veel richtlijnen. Want ondanks dat geluk iets heel subjectiefs is -want het betekent voor iedereen iets anders-, is het wel mogelijk om te bekijken hoe gelukkig en tevreden iedereen is met zijn of haar leven. Wat vinden wij van ons leven? Volgens de statistieken van het Happiness Research Insitute is Denemarken het gelukkigste land ter wereld. Daar werd ik nieuwsgierig naar, juist omdat ik zelf ook echt op zoek ben naar de balans. Wat kan ik zelf doen om (nog) gelukkiger te worden?

Volgens het boek zijn er een paar pijlers waar geluk om draait, Geluk wordt onder andere gemeten op saamhorigheid, geld, gezondheid, vrijheid, vertrouwen en vriendelijkheid. Al deze pijlers worden uitgebreid omschreven inclusief diverse statistieken en resultaten. En misschien wel extra leuk: het boek bevat ook heel veel tips met to do’s waar jij gelukkiger van (kunt) word(en).

Juist door de fijne schrijfstijl van Meik Wiking kon ik het niet laten om ook het boek Lykke te bestellen; beide boeken lezen weg als een trein en bevatten heel veel mooie illustraties!  Het boek Lykke van Meik Wiking is te koop in diverse boekwinkels en o.a. bij Bol.com. 

Hygge en Lykke - Meik Wiking / Maudgeniet.nl

Dit is geen gesponsord artikel, maar het artikel bevat wel diverse affiliate links. Wanneer jij op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik daarvoor een klein bedrag. Jij als bezoeker/besteller betaalt daar niks extra’s voor en hebt het in principe helemaal niet door. 

1 Comment
  • Tineke

    Dankzij jouw wil ik deze boeken ook gaan lezen. Ik zag ze laatst geloof ik al via jouw instagram voorbij komen en heb ze toen al op mijn
    ‘lees’ lijstje gezet.
    Liefs

Leave a Reply