Boeken

3x boeken over de Japanse leefstijl

  • By
  • 14 mei 2019
  • Sticky
japanse leefstijl - Maudgeniet.nl

Die Burn Out doet rare dingen met me.. 😉 De laatste maanden is er zoveel chaos in mijn hoofd, dat ik soms geen idee heb wat ik wil. Maar wat ik wel weet, is dat ik enorm op zoek ben naar rust en naar dingen die mij rust kunnen brengen.. Waar kickboksen mij voorheen niet hard en snel genoeg was, vind ik Yoga nu heerlijk. Ik probeer me te focussen op dingen die ik leuk vind en die ik belangrijk vind.. Zo las ik een tijdje geleden de boeken Hygge en Lykke van Meik Wiking; boeken over de Deense levensstijl. Maar ook de Japanse leefstijl trekt ergens mijn interesse…

Op zoek naar rust..

De zoektocht naar rust is (voor mij) niet makkelijk, maar ik merk wel dat het erg belangrijk is. Want het lijkt wel alsof mijn hoofd overuren maakt, ik heb nog nooit zoveel gepiekerd als de laatste maanden. Ik moet vooral leren om rust te pakken wanneer mijn hoofd en lichaam dat nodig hebben. Maar ik moet ook leren dat niet alles perfect hoeft te zijn; en dat sommige dingen goed zijn zoals ze zijn. Ik kreeg onlangs drie boeken over de Japanse leefstijl en die zijn voor mij behoorlijk inspirerend!

Shinrin-Yoku van Oliver Luke Delorie

Shinrin-Yoku gaat om ‘bosbaden’ en is een enorme trend in Japan en het is dan ook niet gek dat er al verschillende boeken over geschreven zijn. Het idee van bosbaden is dat je hiermee het drukte van het dagelijks leven achter je laat en in de natuur al je zintuigen gebruikt om weer even terug bij jezelf te komen. Daarvoor hoef je natuurlijk niet per se naar een bos, ook een park in de stad kan daarvoor een geschikte plek zijn. Maar in het bos kun je pas écht de rust vinden die de Japanners zoeken tijdens het bosbaden.

In het boek Shinrin-Yoku vind je allemaal leuke tips om meer te genieten van de natuur en dus ook meer tot jezelf te komen. Tips als ‘Haal diep adem’, ‘Mindfulness’ en ‘Maak je hoofd leeg’ zijn daar een aantal voorbeelden van. Maar je vindt bijvoorbeeld ook tips als ‘Stamp in de plassen’, ‘Neem een zonnebad’ of ‘Maak muziek (in en met de natuur)’. Deze tips en handvatten worden allemaal uitgebreid uitgelegd en gaven mij fijne inspiratie!

Zelf vind ik het (zeker in deze Burn Out situatie) heerlijk om het bos in te gaan. Even niet piekeren, genieten van al dat moois, me soms zelfs weer kind voelen en vooral weer even terug naar mezelf. Dit boek geeft me fijne tips, zodat ik nog meer kan genieten van mijn wandelingen in het bos!

japanse leefstijl - Maudgeniet.nl

Wabi Sabi van Oliver Luke Delorie

Het boek Wabi Sabi heeft letterlijk mijn ogen geopend. Wabi Sabi is iets wat vrijwel niet te omschrijven is, maar Japanse monniken omschrijven dit als ‘waardering krijgen voor wat echt belangrijk is in het leven door alles te elimineren wat niet essentieel is’. En dat is vaak nogal een dingetje.. Want wat is (voor jou!) nou écht belangrijk in het leven? En waar wil je liever geen energie meer aan besteden? Wabi Sabi is iets wat veel voorkomt in de Japanse leefstijl, het komt er eigenlijk op neer dat je leert om dingen anders te zien en dat kan alleen maar door je oordelen los te laten..

Ik denk zelfs dat de theorie van Marie Kondo hier deels op gebaseerd is (ja echt!). In het boek worden bijvoorbeeld ook dingen uitgelicht zoals opruimen, rommel en het ‘nut’ van spullen.. In de Japanse leefstijl Wabi Sabi stel je jezelf een vraag voor je iets weggooit: voegt dit toe aan mijn levensvreugde? (Hoor je het haar zeggen? Does this Spark Joy?) Maar behalve dat geeft het boek nog veel meer tips en vragen om over na te denken.

Wabi Sabi leert jou zien dat imperfectie net zo mooi is als perfectie, dat chaos net zo mooi is als orde en dat perfectie niet bestaat. Leer van je fouten, accepteer het lot en laat het los!

Ikigai van Justyn Barnes

In de Japanse leefstjil draait veel om Ikigai. Het is een Japans concept dat draait om gelukkig zijn met je leven en elke dag het beste er uit halen. In mijn Burn Out status heb ik duidelijk mijn ‘ikigai’ nog niet gevonden en dit boek geeft praktische tips om dingen te doen die voor mij (en jou!) belangrijk zijn. Bij Ikigai draait het er om dat je moet genieten van kleine dagelijkse dingen. De grote dingen (je diploma halen, vader of moeder worden, een huis kopen: ik noem maar wat) komen maar af en toe voor, maar het draait er juist om dat je moet genieten van de weg naar ‘dat grotere doel’.

Ook in dit boek vind je weer handige en praktische tips die je zelf makkelijk kunt toepassen. Voorbeelden als ‘Werk is niet alles’, ‘Wacht niet tot het te laat is’, ‘Oog voor details’ en ‘Haal winst uit verlies’ zijn maar een paar voorbeelden die de lading van Ikigai dekken. Vooral het laatste hoofdstuk vind ik erg leuk, daarin staan kleine opdrachtjes om op zoek te gaan naar jouw eigen ‘ikigai’ en met als laatste boodschap ‘Accepteer jezelf’. Mooier kun je zo’n boek niet afsluiten toch?

Praktische informatie

Deze drie boeken over de Japanse leefstijl hebben voor een groot deel mijn ogen geopend. Ze hebben er voor gezorgd dat ik écht graag op zoek wil gaan naar ‘wie ik ben en wat ik belangrijk vind’. Het leuke is dat Shinrin-Yoku, Wabi Sabi en Ikigai alle drie met elkaar in contact staan en ook veel toevoegen aan elkaar.

De boeken Shinrin-Yoku, Wabi Sabi en Ikigai zijn alle drie uitgegeven door Lantaarn Publishers. Ze zijn verkoop in verschillende boekenwinkels, webshops en via de webshop van de uitgever. De boeken kosten € 12,99 per stuk.

japanse leefstijl - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply