Genieten

Bespaartips: zo bezuinig jij op de energiekosten

 • By
 • 30 augustus 2018
 • Sticky
Bespaartips / Maudgeniet.nl

De afgelopen maanden hebben wij bijna continu buiten geleefd. We hadden zo’n fijne zomer! We speelden veel buiten, we aten buiten en ook als de kindjes al in bed lagen was ik meer buiten dan binnen te vinden. Maar het duurt niet lang meer voordat we richting de herfst gaan: dan zijn we weer meer binnen, moet de verwarming weer aan en wordt het eerder donker. Kortom: dan gaat het energiegebruik weer omhoog. Ik deel een paar tips om te bezuinigen op jouw energiekosten.

 1. Zet apparaten uit
  Zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Zelf kunnen wij hier nog behoorlijk op besparen. Want bij ons staat regelmatig de televisie aan terwijl er niemand kijkt of vergeten we de lampen uit te doen (waar we dan pas ’s avonds achterkomen). Dit geldt overigens niet alleen voor het uitzetten van apparaten, maar ook om opladers uit stopcontacten te halen als je ze niet gebruikt!
 2. Kies voor een slimme thermostaat
  Ik ben gek op gadgets en stiekem staat dit ook nog op mijn wishlist: een slimme thermostaat! Ondertussen zijn er al veel verschillende soorten op de markt. De ene kijkt alleen naar het energieverbruik op jouw verwarming, de andere kijkt ook naar allerlei andere apparaten. Handig! Door te kijken waar jouw meeste energieverbruik naartoe gaat, weet je precies waar je op kunt besparen.
 3. Isoleer je huis
  Ik hoor je denken: dat kóst alleen maar geld. Ja, dat klopt. Daar moet je wel een beetje voor investeren, maar op den duur heb je het echt heel snel weer terug verdiend. Zo hebben wij door het hele huis dubbel glas en hebben we twee jaar geleden de spouwmuur laten opvullen. Dit konden we meteen merken op onze energiekosten! Op dit moment is Jasper thuis druk aan het klussen om de bijkeuken op te knappen, inclusief isoleren. Dat gaan we vast weer merken.
 4. Let op energielabels
  Tegenwoordig vind je steeds vaker energielabels. Huizen krijgen energielabels, maar ook apparaten van tegenwoordig. Ben je op zoek naar een nieuwe televisie of een nieuwe wasmachine bijvoorbeeld? Op dit soort apparaten vind je vrijwel altijd een energielabel en daarmee kun je ook besparen op jouw energiekosten.
 5. Overstappen
  Je kunt ook altijd bij verschillende maatschappijen de energie vergelijken en kijken of je bij een andere leverancier voordeliger uit bent. Maar let dan wel op allerlei addertjes onder het gras! Laat je bijvoorbeeld niet verleiden door allerlei cadeaus, maar laat voor je uitrekenen wat je maandelijks gaat betalen bij een andere leverancier. Inclusief alle toeslagen, belastingen en dergelijke. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een jaaroverzicht van vorig jaar gebruiken, zodat je een realistisch overzicht hebt van hoeveel energie jullie verbruiken.

Natuurlijk gelden deze acties niet alleen voor bij jou thuis, maar ook als je wilt besparen op jouw zakelijke energie. Zijn er apparaten op kantoor die (eerder) uit kunnen of die minder gebruikt kunnen worden? Is het kantoorpand wel goed geïsoleerd en heb je wel eens nagedacht om over te stappen?

1 Comment
 • nicole orriens

  Zeker in de winter roep ik altijd tegen de kinderen: ‘Deur in de klink!’ omdat we anders onnodig hard moeten stoken om het warm te houden.

Leave a Reply