Genieten

Tips & Tricks: Beginnen met etherische oliën | Alles wat je moet weten

 • By
 • 7 oktober 2019
 • Sticky
Recepten met etherische oliën - Maudgeniet.nl

Beginnen met etherische oliën.. Er zijn zó veel mogelijkheden, toepassingen en verschillende geuren. Ik zag door de bomen het bos niet meer en toch wilde ik er alles van weten. Ik ging op zoek naar de vele mogelijkheden, combinatie van oliën en de verschillende toepassingen. En al mijn tips en ervaringen deel ik natuurlijk graag.

Etherische oliën.. Ik kwam ze keer op keer tegen op allerlei kanalen: Instagram, Pinterest, in blogartikelen en tijdschriften en op nog veel meer plekken. In mijn grote zoektocht naar balans heb ik voor mijn gevoel wel duizenden dingen geprobeerd en toen ik voor de zoveelste keer iets over etherische oliën voorbij zag komen, besloot ik om dit ook maar eens te proberen. Guess what!? Ik ben razend enthousiast en heb ondertussen een hele verzameling aan verschillende oliën in huis. Op Instagram laat ik het regelmatig voorbij komen in mijn Stories en daar komen iedere keer weer veel vragen op. De hoogste tijd om een uitgebreid artikel te schrijven over hoe te beginnen met etherische oliën..

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën, ook wel essentiele oliën (essential oils) genoemd, zijn oliën die zijn gewonnen uit planten. De etherische oliën worden gewonnen uit verschillende delen van de planten van de bloesems en bladeren tot de zaden en het (eventuele) hout. Duizenden jaren geleden werden bepaalde planten gebruikt als medicijnen en de etherische oliën kunnen dan ook gebruikt worden voor veel verschillende klachten en kwaaltjes. Een prima reden om te beginnen met etherische oliën. Goed om te weten: ondanks dat het olie genoemd wordt, zijn de etherische oliën niet vet. Er zijn enorm veel planten nodig om de desbetreffende etherische olie te maken.

Beginnen met etherische oliën - Maudgeniet.nl

Hoe kun je etherische oliën gebruiken?

Er zijn ontzettend veel manieren om etherische oliën te gebruiken. Juist omdat er zoveel verschillende soorten etherische oliën zijn én zoveel verschillende toepassingen, is het logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een aroma diffuser was voor mij de eerste stap om te beginnen met etherische oliën. Ik bestelde een aroma diffuser via Geurwolkje en begon toen met experimenteren. De geuren van Geurwolkje vond ik met name fijn als milde luchtverfrisser. Maar ondertussen heb ik de etherische oliën van De Groene Linde én veel meer fijne toepassingen van deze oliën ontdekt.. Ik wil nooit meer zonder!

Lees ook: Een aroma diffuser van Geurwolkje!

Er zijn zo veel manieren om de oliën toe te passen. Ik zet de meest voorkomende manieren op een rijtje, zodat jij precies weet hoe jij kunt beginnen met etherische oliën:

 • Aroma diffuser: Een aroma diffuser is een apparaatje waar je koud water en etherische oliën in doet. De diffuser blaast de koude stoom door middel van een soort verneveling de ruimte in. Dit gaat heel rustig en zorgt voor een fijne luchtvochtigheid in huis, inclusief de geuren van de oliën. De aroma diffuser is een perfecte manier om te beginnen met etherische oliën!
 • Rollers: Rollers met etherische oliën kun je zelf maken of kant-en-klaar bestellen. De rollers zijn samengesteld met verschillende oliën en een basisolie (zoals jojobaolie of amandelolie). Deze kun je rollen achter je oren, op je polsen of in je nek. Sommige rollers kun je ook op andere lichaamsdelen rollen (bijvoorbeeld op je borst of tussen je schouderbladen), maar dit verschilt per roller. De rollers is ideaal voor plaatselijk onderhoud en zijn perfect voor onderweg!
 • Sprays: Je kunt etherische oliën ook gebruiken in een spray, om door de ruimte te sprayen of om over je heen te sprayen (een auraspray). De sprays pakken je hele energieveld en beschermen jou daardoor helemaal.
 • Puur: Ook is het mogelijk om de oliën puur te gebruiken, door bijvoorbeeld een druppeltje achter je oren of onder je voeten te smeren.
 • In bad of voetenbad: Voeg een paar druppels toe aan een bad of voetenbad en maak er een ultiem ontspan-momentje van.
 • Verwerken in DIY-producten: Je kunt de oliën ook verwerken in diverse DIY-producten. Waaronder in dagcrème, schoonmaakmiddelen, massageolie en nog veel meer.
 • Inhalers: Voor ik het vergeet.. Je kunt de etherische oliën ook nog gebruiken in inhalers. Dan inhaleer je de geur van de oliën via je neus en krijg je op die manier een fijn effect. Ook ideaal voor onderweg of voor op reis.

beginnen met etherische oliën - Maudgeniet.nl

Zo veel keuze om te beginnen met etherische oliën!

Om te beginnen met etherische oliën is het goed dat je precies weet waarvoor je het wilt gebruiken. Ben je vaak moe en kun je wel een energie oppepper gebruiken? Ben je snel afgeleid en wil je meer focus? Of slaap je juist heel onrustig, pieker je veel en word je wel tien keer per nacht wakker? Dat zijn nog maar een paar voorbeelden waarvoor je de etherische oliën kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook aan het verhogen van de weerstand, pms klachten, spierpijn, hoofdpijn, stress, griepklachten, uit balans zijn, een geluksgevoel creëren en ga zo maar door.

Zelf hebben wij behoorlijk veel verschillende etherische oliën in huis, waarvan veel enkelvoudige oliën maar ook een aantal samengestelde oliën. De enkelvoudige oliën zijn perfect om te combineren met elkaar voor nog meer resultaat. Op Pinterest heb ik ontzettend veel inspiratie op gedaan zodat ik kon experimenteren met de verschillende enkele oliën.

Beginnen met etherische oliën - Maudgeniet.nl

Speciale lijnen
Inmiddels heb ik veel geleerd over etherische oliën en ontelbaar veel tips gekregen én gegeven. Wat mij aanspreekt bij De Groene Linde is dat ze een aantal speciale lijnen hebben. Zoals de kinderlijn met oliën voor de allerkleinsten onder ons, een Burn Out-lijn (perfect voor mij!) en een HSP-lijn (perfect voor Fenne).

Persoonlijk contact met een familiebedrijf
Daarnaast vind ik het echt een pluspunt dat ik leuk en open contact heb met De Groene Linde. Het is een familiebedrijf wat stapje voor stapje steeds groter wordt en hele mooie producten maakt. Wanneer ik een vraag heb, kan ik altijd contact met ze opnemen.

Een stuk goedkoper dan Young Living
Ook niet onbelangrijk.. De prijzen bij Lotus Diffusers liggen een stuk lager dan de prijzen van Young Living. Zeker als je wilt beginnen met etherische oliën is het fijn om niet meteen de hoofdprijs te betalen. Dat de prijzen van de oliën van De Groene Linde lager liggen, heeft overigens niks met de kwaliteit van de oliën te maken! De oliën van De Groene Linde zijn allemaal 100% natuurlijk.

heerlijke sprays om beter te slapen - Maudgeniet.nl
Perfect voor het slapen!

Welke oliën gebruik ik zelf?

Zelf gebruik ik behoorlijk wat oliën gedurende dag. Ik maak gebruik van oliën van het merk De Groene Linde. Ik ben zó blij met de oliën dat ik inmiddels zelf een webshop ben begonnen met etherische oliën!

Hoe en waarvoor ik de oliën gebruik is per dag verschillend. Sinds de Burn Out probeer ik iedere keer goed naar mijn lichaam en intuïtie te luisteren en aan de hand daarvan gebruik ik de oliën (of niet). De ene dag staat de diffuser veel aan en gebruik ik een roller, de andere dag gebruik ik de olie puur of maak ik gebruik van de spray.

 • Enkelvoudige oliën: Lavendel, Pepermunt, Bergamot Reggio, Citroen, Wierook, Rozemarijn, Eucalyptus, Lemongrass en Sinaasappel.
 • Samengestelde oliën: High Immuun, Silence, Focus & Boost (Happy Home collectie)
 • Rollers: Pull In (HSP lijn) en Tension Buster.
 • Sprays: Super Charger, Monstertjes spray (kidsproof!) en de thema bag met HSP sprays voor kids. De thema bag met HSP sprays bestaat uit Pull In, Cleansing, Protection, Focus en Bedtime Smudge.
 • Inhaler: Laatst kreeg ik een inhaler bij een bestelling, namelijk de Motion Control. Deze helpt tegen reisziekte (of tegen misselijkheid). Ik heb ‘m nog niet geprobeerd, maar hij zit wel in mijn tas!

Hoe langer ik de oliën gebruik, des te fijner ik het vind. Mijn wensenlijstje met etherische oliën wordt steeds langer en ik bedenk steeds meer combinaties en ‘klachten/kwaaltjes’ waarvoor ik ze ook nog kan gebruiken. Tot nu toe gebruik ik de blends (combinaties van oliën) vooral nog in de diffuser.. Maar de komende tijd wil ik ook echt gaan experimenteren met rollers, massage en een voetenbadje. Niet alleen voor mezelf, maar absoluut ook voor de kinderen.

Roller Tension Buster tegen Hoofdpijn
Deze roller is mijn absolute lifesaver! Sinds de Burn Out (en al veeeele maanden daarvoor) heb ik zo’n beetje chronische hoofdpijn. Zeker vijf dagen per week heb ik enorme hoofdpijn, waar zelfs paracetamol en ibuprofen niet tegen helpt. Ik voel het trekken in mijn schouders en vanuit mijn nek gaat het richting mijn hoofd; met klap op de vuurpijl dat ik enorme hoofdpijn krijg met veel ‘steken’ achter mijn ogen. Typische spanningshoofdpijn. Maar als ik het nu voel trekken in mijn schouders en/of nek, begin ik al met rollen op de plek.. De spanning gaat uit mijn spieren en zo kan ik hoofdpijn voorkomen. Ben ik toch te laat met smeren als ik het voel aankomen en er is al hoofdpijn, dan wordt deze stukken minder. Wat een uitkomst!

De HSP-sprays voor Fenne 
De HSP sprays gebruik ik met name voor Fenne en heel af en toe voor mezelf. Fenne is een enorm gevoelig meisje en vaak behoorlijk overprikkeld, vooral sinds ze naar school gaat. ‘s Morgens voor ze naar school gaat spray ik haar in met de Protection spray en als ze uit school komt de Cleansing spray. In het begin vond ze het maar ‘gekke parfum’, maar nu vindt ze het helemaal prima. Ik heb ook echt het gevoel dat het werkt, want de driftbuien worden een stuk minder.

HSP sprays - Maudgeniet.nl

Oliën puur gebruiken
Laatst had ik een enorme puist op mijn kin, ik noemde het de MAUD Everest. Deze puisten heb ik vaker gehad en normaal zitten ze er ruim een week en loop ik vervolgens nog weken met een mega korst op mijn kin. Nu smeerde ik drie dagen lang een beetje olie op de plek.. ‘s Morgens pepermunt en ‘s avonds Lavendel. Binnen drie dagen was de plek weg, zonder korst of wat dan ook. Daarnaast gebruik ik de lavendel ook vaak een beetje achter mijn oren voor het slapen gaan en de pepermunt achter mijn oren voor een beetje meer focus en concentratie. Een druppeltje eucalyptus op je borst smeren is weer ideaal tijdens een verkoudheid. En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.. 😉

De Super Charger spray
De Super Charger spray is een spray uit de Burn Out-lijn, maar uiteraard kun je deze ook gebruiken als je geen Burn Out hebt. De super charger geeft mij een behoorlijke energieboost. Ideaal tegen het einde van de middag: als ik al een lange dag achter de rug heb, maar toch echt nog het avond spitsuur in huis moet draaien met twee kleine kindjes. 😉

Verschillende blends in de diffuser
Daarnaast gebruik ik vrijwel dagelijks de diffuser met verschillende oliën. De ene keer voor een energieboost of om juist rustig wakker te worden. De andere keer om stress los te laten, balans te krijgen of juist om de slaap alvast te vatten. Ook gebruiken we regelmatig de High Immuun blend, zeker als de R in de maand zit.

En zo gaat de zoektocht verder..

Ik ben enorm enthousiast over de etherische oliën en de vele (positieve) bijwerkingen die ik ervaar. Zoals aangegeven is mijn wishlist met oliën nog behoorlijk lang en wil ik nog meer gaan experimenteren. Vinden jullie het leuk om vaker een artikel over etherische oliën te lezen op Maudgeniet.nl? Heb je vragen en zie je zelf door de bomen het bos ook niet meer? Stuur me dan gerust een mailtje via info@purebyme.com of laat een reactie achter onder dit bericht. Ik vind het hartstikke leuk om je te inspireren, zodat je zelf ook de werkingen van de oliën kunt ervaren!

Beginnen met etherische oliën - Maudgeniet.nl

2 Comments
 • Britt

  Wauw ik ben om door dit artikel!! De verschillende stories op instagram maakten mij al geïnteresseerd en nieuwsgierig. Heb de knoop doorgehakt en twee Roll On producten besteld.. Ben erg benieuwd!

  • Maud

   Wauw Britt, wat tof om te horen! Wat heb je besteld!? 🙂 Ik hoop dat jij er net zoveel plezier van hebt als ik!

Leave a Reply