Genieten

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een moederfiets?

  • By
  • 1 september 2018
  • Sticky

Toen Fenne nog een kleine baby Fenne was, kon ik niet wachten tot we eindelijk met haar konden fietsen. En toen het eindelijk zo ver was, was ik echt dolgelukkig! Ik vond het zo leuk om samen op de fiets te zitten; ik ging spontaan doelloos rondjes fietsen. En geloof me; fietsen is niet bepaald mijn hobby.. Fenne heeft ook echt nog wel heel lang voorop gezeten, bijna tot het moment dat Saar voorop kon en Fenne wel achterop moest. Ook al hadden we al een hele tijd een fietszitje voor achterop, ik vond dat veel minder gezellig! En Fenne trouwens ook..

In de periode dat ik bij de Halfords werkte, kwam ik er dus achter dat er zelfs speciale moederfietsen zijn. Ik heb zelf gewoon een stadsfiets, maar een moederfiets is echt wel een stuk fijner. Waarom? Onder andere omdat je meer ruimte hebt tussen het zadel en het stuur (met fietszitje)..

Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een moederfiets?

Het stuur, inclusief stuurslot
Het voordeel van een moederfiets is dus dat je meer ruimte hebt tussen het stuur en het zadel. Dit fietst niet alleen fijner, maar het is ook een stuk veiliger. Bijvoorbeeld als je plotseling moet remmen en/of moet afstappen. Wil je geen moederfiets, maar juist nog gebruik maken van jouw eigen fiets? Dan kun je ook een speciaal moederstuur laten monteren op jouw huidige fiets. Fijn! Het is wel heel fijn om ook een stuurslot op je fiets te hebben, zo blijft je stuur recht staan en blijft jouw fiets in balans. Scheelt een hoop frustratie als je je kindje in het voorzitje wilt plaatsen!

Het standaard
En als je je fiets echt goed in balans wilt houden, dan is een tweepotig standaard ook echt een uitkomst. Dit standaard zorgt er, net als het stuurslot voor dat de fiets in balans blijft staan. Ideaal als je je kindje in het fietszitje moet zetten, je boodschappen nog moet inladen, etc. etc. etc.

Fietszitjes
Welke fietszitjes wil jij bevestigen op jouw moederfiets? Er zijn heel veel verschillende soorten fietszitjes, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben de fietszitjes van Yepp, zowel voor voorop als voor achterop. Het voordeel van deze zitjes is natuurlijk dat ze hartstikke mooi en hip zijn! Maar ik vind het ook echt een voordeel dat je ze makkelijk van de ene fiets naar de andere fiets kunt verplaatsen, zonder dat je daar ingewikkeld gereedschap voor nodig hebt. Zo kunnen jouw kindjes bij papa én bij mama op de fiets zitten!

Het is goed om te weten dat je je kindje tot 15 kilo voorop mag plaatsen, daarna moet hij of zij echt achterop! Denk ook aan de veiligheid van de fietszitjes: zorg ervoor dat je ze met gordeltje kunt vast zetten en dat je ook de voetjes kunt vastgespen. Extra tip: een windscherm voor op het voorzitje is ook echt heel fijn voor jouw ukkie!

Versnellingen
Versnellingen vind ik sowieso een must have voor op je fiets, maar zeker wanneer je met kindjes fietst. Hiermee maak je het jezelf net even wat makkelijker als je tegen de wind in moet fietsen, dat ene bultje op moet of als je gewoon doodop bent door die slapeloze nachten! 😉 De meeste moederfietsen hebben standaard al versnellingen op de fiets zitten.

Elektrisch of niet?
Uit principe kies ik niet voor een elektrische fiets, ik vind mezelf daar nog veel te jong voor. Maar jeeeeetje; stiekem zou ik het ontzettend fijn vinden! Net een beetje extra trapondersteuning is wel fijn, zeker wanneer je lange afstanden fietst en twee kindjes mee vervoert!

Verzekering
Hier denk je misschien niet zo snel over na, maar het is altijd een goed idee om te kiezen voor een fietsverzekering. Nu heb je een fortuin uitgegeven aan een luxe moederfiets en dan zou het toch verschrikkelijk zijn als iemand bedenkt dat hij/zij die fiets ook wel heel goed kan gebruiken?

Heb jij nog meer leuke en handige tips voor het aanschaffen van een moederfiets? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

No Comments
Leave a Reply