Genieten

De documentaire A Plastic Ocean op Netflix | Deze docu moet je hebben gezien!

  • By
  • 1 mei 2019
  • Sticky
documentaire A Plastic Ocean - Maudgeniet.nl

Als ik heel eerlijk ben heb ik me nooit zo bezig gehouden met het milieu. Ik weet natuurlijk dat een betere wereld bij jezelf begint, maar wat dat betreft deed ik een beetje aan struisvogelpolitiek. Sinds ik thuis zit met een Burn Out, ben ik weer een beetje op zoek naar dingen die ik leuk vind en die voor mij erg belangrijk zijn. En dus keek ik onlangs naar de documentaire A Plastic Ocean op Netflix. Ik ben compleet geschokt! Op Instagram deed ik een poll met de vraag of iemand deze documentaire al had gezien. Het meerendeel (88%) heeft deze documentaire nog niet gezien, dus ik zou zeggen.. Allemaal kijken! De documentaire A Plastic Ocean opent echt je ogen!

Het grote plasticprobleem

Dat plastic een enorm groot probleem is voor onze planeet, dat is geen geheim meer. Je leest of hoort er dagelijks wat over en het probleem lijkt alleen maar groter te worden. Trek de koelkast eens open en verbaas je er eens over wat er allemaal in plastic zit. Echt bijna alles wordt verpakt in plastic: van groente en fruit (WAAROM?) tot koeken, crackers, kant-en-klaar maaltijden, flesjes water, plastic tasjes en verzorgingsproducten. En van al dit plastic wordt (nog) veel te weinig gerecycled.. Het plastic komt terecht op grote afvalhopen en -veel erger nog!- in de oceanen..

Mirjam van de blog Een goed verhaal heeft een artikel geschreven met nog meer interessante documentaires over duurzaamheid en milieu!

De documentaire A Plastic Ocean

In de documentaire A Plastic Ocean kun je heel duidelijk zien wat al dat plastic doet met de wereld. Veel plastic komt terecht in de oceanen waardoor het hele ecosysteem grote problemen krijgt. Plastic gaat namelijk nooit vanzelf weg! Wanneer het in de oceaan terecht komt, zinkt het grootste gedeelte naar de bodem. Dieren zien het plastic aan voor voedsel, eten het op en dat hoopt zich vervolgens allemaal op in hun maag-darmstelsel. Doordat het plastic hier allemaal blijft zitten, hebben ze wel een ‘vol’ gevoel maar halen ze geen voedingsstoffen uit het plastic (joh!), niet veel later overlijden de dieren hier aan.. In de documentaire zie je hoeveel stukken plastic (soms meer dan 200!) er in vissoorten en vogels zitten, SHOCKING!

Maar de documentaire laat ook zien wat er gebeurt met de vissen als ze er niet aan overlijden. Heb je enig idee hoeveel plastic je zelf eet als je vis eet? Doordat de vissen het plastic opeten, komen er gifstoffen vrij die worden opgeslagen in hun vetten. Doordat jij die vis eet, eet jij dus ook die gifstoffen en chemicaliën op.. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vrijwel alle mosselen langs de kust van Frankrijk, België en Nederland plastic bevatten! (Het is dus niet alleen maar een ver van m’n bed show!)

In de documentaire laten verschillende onderzoekers, wetenschappers, journalisten en ecologen wat voor impact plastic op de wereld heeft. Niet alleen op de oceaan, maar ook op de rest van de wereld. Zo zijn er eilanden die helemaal vol zitten met plastic, waar huizen boven op dit plastic worden gebouwd (!) en waar de inwoners steeds zieker en zieker worden. Want op deze eilanden wordt bijvoorbeeld wel plastic geïmporteerd, maar zijn er geen mogelijkheden om het te recyclen of weer te exporteren. Vreselijk om te zien!

Plastic verdwijnt nooit.. Slechts een klein gedeelte wordt gerecycled en de rest vind je overal over de wereld (en dan met name in de oceanen) weer terug. Als plastic lang in het water ligt, vergaat het niet maar breekt het in duizenden (of miljoenen) stukjes. Die stukjes worden op een gegeven moment zo klein (microplastics), dat je ze nauwelijks nog kunt zien en niet meer kunt filteren. Maar ze zijn er nog wel! Vooral in de Middellandse Zee zijn de microplastics een groot probleem.

documentaire A Plastic Ocean - Maudgeniet.nl

Zo heftig!

Na een kwartier kijken naar de documentaire A Plastic Ocean zat ik letterlijk met hartkloppingen op de bank, zo heftig vond ik het! Ik was compleet in shock! Maar ik wilde hier per se meer van weten en bleef stug door kijken. Hoe verder ik in de documentaire zat, hoe groter het probleem opeens lijkt te zijn. Gelukkig laat de documentaire aan het einde ook innovatieve oplossingen zien. Ik kan nog wel 2000 woorden typen over deze documentaire, maar ga ‘m lekker zelf kijken! Pas dan besef je hoe hard het nodig is om hier met z’n allen aan te werken..

Ook jij kunt het verschil maken!

Na het zien van de documentaire A Plastic Ocean heb ik vrijwel meteen besloten om minder plastic te gebruiken. Want zelfs een individu kan het verschil maken, zeker als we dat met z’n allen doen! Het produceren van plastic blijft natuurlijk een ‘vraag en aanbod spelletje’. Als wij als consumenten steeds minder plastic gebruiken, maken de producenten uiteindelijk steeds minder plastic.. Gelukkig

Na deze documentaire kocht ik vrijwel meteen het boek Het Zero Waste Project van Jessie en Nicky Kroon. Hier staan veel leuke tips in om plastic (en ander afval) zo veel mogelijk te vermijden en lees je nog meer over het grote plastic probleem.

documentaire A Plastic Ocean - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply