Dagje uit Genieten Overig

Workshop Brood Bakken bij de Broodbode in Enschede

 • By
 • 29 maart 2016
 • Sticky
Broodbode

De Broodbode is een waar begrip in de regio Twente. Mijn (bijna ex-) collega’s zijn soms zelfs zo gek om ‘helemaal’ naar Enschede te rijden voor deze heerlijke broodjes. Afgelopen vrijdag was ik bij de Broodbode, maar niet om te lunchen.. Nee, ik volgde samen met mijn zusje een workshop ‘Brood bakken’.

Broodbode

Normaal gesproken ben ik niet zo’n workshop-fan. Ik heb er altijd verschillende vooroordelen over en vind een workshop vaak suf (sorry workshop-liefhebbers). Maar tijdens deze workshop hebben we zo’n ontzettende leuke avond gehad. Ik kan niet wachten tot de volgende workshop ;-)..

De avond begon al leuk. Mijn zusje en ik zaten te wachten in de lunchroom tot alle deelnemers er waren. Een man met twee zoons komt binnen met de vraag wat we hier in ‘Godsnaam’ gaan doen. Na even babbelen blijkt dat zijn vrouw het leuk vond dat haar man en twee zoons een mannenavond hielden. Ze had alleen een adres doorgegeven en ze wisten echt niet wat ze gingen doen, haha!

Na even kletsen begonnen we met de workshop ‘Brood bakken’. We maakten maar liefst vier verschillende broden: een speltbrood, een maisbrood, een vlechtbrood en een focaccia.

broodbode

We begonnen met het zware werk: het speltbrood. Het deeg (gemaakt van speltmeel, zuurdesem en water) voor dit brood moesten we zelf kneden. Dit is een stuk lastiger dan het lijkt: het brood moet een temperatuur van 27 graden hebben en ook nog eens elastisch zijn. Na de zogenaamde bloed, zweet en tranen was het deeg eindelijk klaar. Jeeuuj! Nog even ‘opbollen’ en klaar om in de oven te gaan.

Na het speltbrood werd het allemaal wat makkelijker.. Eerst maakten we het maisbrood, deze was al gekneed in de machine (lucky us!). We hoefden deze alleen nog maar op te bollen. Broodbode Bob vertelt het hele brood-proces tot in details, erg leuk. Ik heb zelden iemand met zoveel liefde en passie over zijn vak horen praten. Alleen dat al maakte de avond tot een feestje!

broodbode

Broodbode

Na het maken van het maisbrood werd de groep opgesplitst in twee groepen. De ene groep ging het vlechtbrood maken en de andere groep de focaccia’s, daarna werd er gewisseld. Ook deze broden waren redelijk simpel om te maken, hiervoor was het deeg namelijk ook al klaar. Het vlechtbrood moesten we alleen nog maar vlechten en de focaccia hoefden we alleen nog maar te beleggen met wat wij lekker vonden.

Broodbode

Toen al het werk gedaan was, hoefden we alleen nog maar wachten tot het brood klaar was. En dit allemaal onder het genot van een drankje (frisje, biertje, wijntje) en verschillende lekkere hapjes. Terwijl wij druk kletsten met de anderen, kwamen de broden een voor een binnen. Wat een feestje! De broden zagen er allemaal prachtig uit. Wij hebben een enorm leuke avond gehad! Bob, bedankt!

Broodbode

Praktische informatie
De Broodbode is te vinden op drie verschillende locaties, waarvan twee in Enschede en één in Hengelo. Bekijk de website voor de openingsdagen en -tijden.

De workshops worden gegeven aan de Brinkstraat 290 in Enschede. Workshops worden gegeven aan groepen van 12 tot 30 personen. Daarnaast worden er verschillende keren per jaar open workshops gegeven. Meer informatie vind je op de website.

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Ik ga geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta.
 Je leest hier alleen mijn persoonlijke mening.

3 Comments
 • Yvonne

  Wat ontzettend leuk om te doen dit! Zo’n lekker vers brood is altijd al erg lekker, maar als je het ook nog zelf gemaakt hebt smaakt het vast NOG beter! 🙂

 • Marcella

  Wat klinkt dit leuk joh, echt een toffe workshop! En zelfgebakken brood smaakt vast nóg lekkerder! 🙂

  • Maud

   Jaaa! Heb je weer een reden om naar Twente te komen 😉

Leave a Reply