Dagje uit Nederland

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

 • By
 • 8 mei 2016
 • Sticky
Kamp Westerbork

Ik was nog nooit in Kamp Westerbork geweest (!), dus besloten we heel snel om te gaan. We combineerden dit met een weekendje weg en sliepen in een prachtige Bed & Breakfast. Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een plek met een nare geschiedenis en juist daarom met een plek met veel mooie monumenten.

Kamp Westerbork

Het museum
Wij begonnen ons bezoekje aan Kamp Westerbork bij het museum. In het museum worden verhalen verteld, aangevuld met divers filmmateriaal (uit 1944), over slachtoffers én overlevenden. Overal vind je overgebleven (of afgepakte) spullen, foto’s van de slachtoffers en er worden duizenden namen op de muur geprojecteerd. Behoorlijk confronterend…

Kamp Westerbork

Het kampterrein
Ik was razendbenieuwd naar het kampterrein. Ik had me niet goed ingelezen, want ik was lichtelijk verbaasd om te zien dat er nog maar weinig over was van het voornamelijke Kamp Westerbork.. Ik wist wel dat er veel was afgebroken, maar toch had ik verwacht dat er nog íets meer zou staan. We liepen over het terrein en ik kon me nog steeds niet voorstellen dat hier ruim 60 jaar geleden zoveel narigheid was gebeurd. Totdat we bij de verschillende monumenten kwamen…

Kamp Westerbork

Het monument De 102.000 stenen vond ik erg aangrijpend. In totaal zijn er meer dan honderdduizend mensen vanuit Kamp Westerbork gedeporteerd. Daarvan zijn 102.000 mensen niet teruggekomen. Deze mannen, vrouwen én kinderen hebben allemaal geen graf gekregen. Uit respect voor deze mensen zijn er op de voormalige appelplaats 102.000 stenen geplaatst.

Kamp Westerbork

Ook het monument De gesproken namen was heftig. Midden op het terrein vind je twee (vee)wagons. Als je op deze plek staat, hoor je de namen van alle slachtoffers die met dit soort wagons vanuit Kamp Westerbork zijn vervoerd.

Kamp Westerbork

Helemaal in het begin van het terrein vind je de oude woning van de Kampcommandant. Dit is ook meteen het enige gebouw op het hele terrein wat nog in de originele staat is. Om de woning te beschermen is er een glazen overkapping omheen geplaatst.

Kamp Westerbork

En dan is er nog het Nationaal Monument Westerbork, het monument dat vrijwel iedereen (her)kent. Het monument staat op de plaatst waar vroeger het laatste deel van de trein stopte. Het monument is gemaakt door een kunstenaar die zelf gevangen heeft gezeten in Kamp Westerbork. Tussen de rails liggen in totaal 97 houten bielzen, die staan symbool voor de 97 treinen met Joden, Sinti en Roma die uit Nederland zijn vertrokken.

Praktische informatie
Herinneringscentrum Kamp Westerbork is te vinden aan de Oosthalen 8 in Hooghalen.
Een ticket kost € 8,50 voor personen vanaf 18 jaar. Hiermee krijg je toegang tot het museum en kun je gebruik maken van de pendelbus die je naar het kampterrein brengt.

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag: 10.00 uur – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 11.00 uur – 17.00 uur

Meer informatie vind je op de website van Kamp Westerbork.

Ben jij wel eens in Herinneringscentrum Kamp Westerbork geweest?

2 Comments
 • Marcella

  Wat een indrukwekkende plek, hier wil ik zeker ook eens naartoe! Ik woon er nu ook écht dichtbij tenslotte.

  • Maud

   Echt eens een keer gaan. Ik ben erg blij dat we zijn geweest 🙂

Leave a Reply