Dagje uit Genieten Hotspots

Hotspot: Wijngaard Hof van Twente

  • By
  • 22 september 2015
  • Sticky
Wijngaard Hof van Twente

Niet dat ik er verstand van heb, maar ik ben dol op wijn. Mijn vader daarentegen heeft er wél verstand van, dus nam ik hem mee naar Wijngaard Hof van Twente in Bentelo. Hier kregen we eerst een rondleiding, om vervolgens de verschillende soorten wijn te proeven.

Wijngaard Hof van Twente

Hoewel ik de gemiddelde leeftijd van onze groep behoorlijk omlaag haalde, was de rondleiding erg leuk. Hans (de rondleider) vertelde vol passie én humor over de wijngaard en hoe alles in z’n werk gaat. Zo kwam ik veel te weten over wijn en dan met name over het gehele proces. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er eerst Amerikaanse ‘onderstokken’ werden geplaatst die speciaal passen bij de grondsoort. Vervolgens wordt de druif geënt, dit kunnen verschillende soorten zijn. Dit is vooral om druifluis te voorkomen.

De rondleiding begon met een glaasje appelcider, dit is eigenlijk wijn van appels. Normaal houd ik er niet zo van, maar deze appelcider was lekker. Vervolgens liepen we naar de wijngaard en ging Hans helemaal los met z’n verhaal. Ik vond het erg grappig om te zien dat de druiven alleen maar onderaan de plant groeien.

Wijngaard Hof van Twente

Wijngaard Hof van Twente

Na de rondleiding over de wijngaard, gingen we naar de wijnmakerij en naar de wijnkelder. Er werd tot in detail verteld hoe het maken van een heerlijke wijn bij Wijngaard Hof van Twente in z’n werk gaat. Ik ga het niet verklappen, want eigenlijk moet je er zelf maar een keer naartoe ;-). Vervolgens werd er vol trots verteld over de verschillende wijnen (én bijbehorende prijzen) in de wijnkelder. Tussendoor genoten we van een rosé en een paar heerlijke hapjes.

Wijngaard Hof van Twente

Wijngaard Hof van Twente

Na de rondleiding begon het leukste gedeelte: de proeverij! We kregen eerst een ‘spoedcursus wijn proeven’ om vervolgens te genieten van 4 verschillende soorten wijn: 2 witte wijnen en 2 rode wijnen. Ze lieten ons horen, kijken, ruiken en proeven. Na de eerste slok moesten we een broodje nemen met kruidenboter of tapenade (heel vervelend) om vervolgens nog een slok te nemen. Grappig dat de wijn dan zo anders (veel lekkerder) smaakt!

Wijngaard Hof van Twente

Wijngaard Hof van Twente

Ik vond het een zeer geslaagde middag; erg leuk om mee te maken en erg gezellig met mijn vader! Na de tijd zijn we naar ons eigen mooie stadje gegaan om een biertje te drinken bij onze favoriete kroeg en hebben we daarna heerlijk een hapje gegeten bij de Mexicaan. Het was een heerlijke dag!

Wist je dat?

  • Wijngaard Hof van Twente verschillende prijzen heeft gewonnen met de wijnen?
  • Wijngaard Hof van Twente niet alleen hun eigen wijnen maken, maar dat je hier ook ‘jouw eigen lading druiven’ naartoe kunt brengen? Roelof maakt er dan een lekkere wijn van.
  • Wijngaard Hof van Twente bestaat uit 5,5 hectare wijngaard?
  • Er in Duitsland een Wijn-universiteit bestaat? Dat zij precies voor je uitzoeken aan welke eisen jouw wijngaard moet voldoen? Denk hierbij aan de grond (klei, aarde, gemixt, etc.), de richting van de ranken, welke druifsoort op welke druivenstok past en noem alles maar op!
  • Wijngaard Hof van Twente ook een werkplek biedt aan mensen met een verstandelijke beperking?
  • Je al een rondleiding én proeverij hebt bij Wijngaard Hof van Twente vanaf € 15,00 per persoon?

Wil je meer weten over Wijngaard Hof van Twente? Bekijk dan eens de website.

No Comments
Leave a Reply